Junker: Novi samit EU, ako London ponovo odbaci sporazum 1Foto: ARNE DEDERT/ EPA

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas da ukoliko britanski parlament ponovo odbije sporazum o Bregzitu naredne nedelje, lideri Evropske unije će biti pozvani na novi samit takođe naredne nedelje, javila je agencija AP.

Junker je to kratko rekao novinarima u Briselu uoči početka dvodnevnog samita lidera EU na kojem bi trebalo poslednji put kao članica da učestvuje Velika Britanija.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u Briselu uoči samita da će ponovno odbijanje sporazuma u britanskom parlamentu dovesti do Bregzita bez dogovora, prenela je agencija Frans pres.

Makron je rekao da se neće pregovarati o mogućem oldaganju datuma Bregzita ako britanski parlament ne prihvati sporazum.

Premijer Luksemburga Gzavije Betel je takođje rekao da će se bez prihvatanja sporazuma u Predstavničkom domu britanskog parlamenta, krenuti „putem Bregzita“ bez dogovora.

Betel je rekao da ne zna da li će britanski parlament koji je dva puta odbio sporazum, glasati za dokument u trećem pokušaju.

„Ponekad imam osećaj da čekam Godoa, a Godo neće nikad doći“, rekao je premijer Luksemburga.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da podržava odlaganje Bregzita, ali želi da osigura da Velika Britanija ne učestvuje na izborima za Evropski parlament od 23. do 26. maja.

Tema dvodnevnog samita biće britansko istupanje iz članstva u EU (Bregzit) koje zvanično počinje 29. marta.

Britanska premijerka Tereza Mej zatražila je od EU pomeranje datuma početka Bregzita. Ona je ranije rekla da želi ponovo da organizuje glasanje u britanskom parlamentu o sporazumu koji su London i Brisel postigli.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je u sredu da su lideri EU spremni na kratko odlaganje datuma ali uz uslov da britanski parlament „pozitivno glasa“ o sporazumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.