Kaj Ejde: Mora se naći rešenje za Kosovo i Srbiju 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Norveški diplomata je na Tviteru, povodom teksta u Vašington postu o naporima američke administracije za dogovor Beograda i Prištine, naveo da se moraju izbeći koraci koji bi „podrili odnose“ i da razgovori moraju početi, pošto je „nastavak političke stagnacije veoma opasan“.

„Kosovo i Srbija moraju sada naći rešenje za stabilizaciju bilaterlanih odnosa, stvaranje regionalne stabilnosti i uključivanje u međunarodne organizacije“, naveo je Ejde, specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Kosovo 2005.

Ejde je reagovao na tvit američkog ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela koji je uz natpisom „diplomatija predsednika Donalda Trampa za Kosovu i Srbiju“, podelio link za tekst iz Vašington posta.

Uticajni američki list naveo je ove nedelje da je pod pritiskom Trampove administracije i Trampovim „mamljenjem mirovnom ceremonijom u Beloj kući“ kosovski predsednik Hašim Tači obećao da će preduzeti korake za ukidanje taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije.

Vašington post navodi da je Tači prošlog meseca bio u Berlinu bez zvanične objave i da se sastao s Grenelom, kojeg list opisuje kao Trampovog čoveka od poverenja, i obećao mu da će ukinuti carine.

Tramp je u decembru poslao pismo Tačiju i srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, s pozivom da se vrate pregovorima i ponudio mogućnost da budu pozvani u Belu kuću da proslave postizanje „istorijskog sporazuma“.

Tači je rekao da ima blizak odnos s američkim ambasadorom u Prištini, ali da je kontaktirao Grenela kao Trampovog čoveka u Evropi. On je posetio Berlin s tri pomoćnika 21. decembra, dan pošto je primio Trampovo pismo.