Kako će novi zakoni o seksu u Indoneziji uticati na turiste? 1Foto: J. Diković/Privatna arhiva

Međunarodni putnici se vraćaju na popularno odmaralište Bali dok pandemija kovida jenjava, što podstiče nadu da je indonezijska turistička industrija na putu oporavka.

Ali ove nedelje, piše CNN, u parlamentu su usvojeni novi kontroverzni zakoni koji zabranjuju kohabitaciju i seks van braka.

Zakoni će se odnositi ne samo na stanovnike, već i na strane iseljenike i turiste u zemlji – što izaziva zabrinutost.

Iako se ne očekuje da će promene nastupiti još najmanje tri godine, stručnjaci kažu za CNN da bi novi krivični zakon mogao da odvrati strance od poseta i da naškodi globalnoj reputaciji zemlje.

“Sa naše tačke gledišta kao aktera u turističkoj industriji, ovaj zakon će biti veoma kontraproduktivan za turističku industriju na Baliju – posebno poglavlja o seksu i braku“, rekao je Putu Vinastra, predsednik najveće turističke grupe u zemlji, Udruženja Indonežanske ture i turističke agencije (ASITA).

Novi zakoni se smatraju odgovorom na sve veći verski konzervativizam u Indoneziji sa većinskim muslimanskim stanovništvom poslednjih godina, pri čemu delovi zemlje primenjuju stroge islamske zakone.

Na Baliju, stanovništvo je pretežno hinduističko i kao rezultat toga ima tendenciju da ima liberalnije društveno okruženje koje se dopada zapadnim turistima

Indonežanski zakonodavci branili su nove zakone, rekavši da su oni pokušaj da se zadovolje „javne aspiracije“ u raznolikoj naciji.

Kao i većina velikih turističkih žarišta širom sveta, Bali je pretrpeo značajna ekonomska previranja tokom pandemije kovida.

Sa više od 500.000 stranih posetilaca svakog meseca, dolasci su pali na čak 45 tokom cele 2021, piše CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.