Kakve sve pogodnosti putnicima nude svetski aerodromi? 1Aerodrom Vnukovo, Moskva; Foto: Davor Mihovilović

Odlaganje ili kašnjenja leta i višesatni „prazan hod“, ne moraju da budu noćna mora ako se nađete na onim aerodromima koji čine sve ne bi li putnicima olakšali boravak.

Japanske „kapsule za noćenje“ inspirisale su kompaniju Minute Suites koja je još 2009. postavila 13 kabina na međunarodnom aerodromu u Filadelfiji. Minijaturni apartmani dostupni su u svakom trenutku, sedam dana nedeljno, bilo za odmor, san ili rad.

U svega nekoliko kvadratnih metara stane jedan krevet uz koji se dobija čista posteljina, budilnik, televizor, stočić i stolica, a obezbeđen je i pristup internetu.

Kakve sve pogodnosti putnicima nude svetski aerodromi? 2
Aerodrom Vnukovo, Moskva; Foto: Davor Mihovilović

Aerodrom u San Francisku „Porto Airport“ posle ponoći nudi tuševe i udobne stolice na zamračenom mestu. U zoni se nudi i TV, voda za piće, punjači za telefone, wi-fi i upotreba računara i to sve besplatno. Mnogi aerodromi u Americi nude slično – u Majamiju, Bostonu, Dalasu, Čikagu…

Londonski aerodromi Hitrou i Getvik, u okviru kojih postoje svojevrsni hosteli kompanije „Yotel“, još od 2007. nude nešto drugačiju verziju aerodromskog smeštaja. U pitanju su minijaturna zdanja sa tridesetak privatnih kabina opremljenih automatskim sistemom prijave i odjave sa naplatom, krevetom, bežičnim internetom, radnim prostorom i televizorom. Slični apartmani postoje i na aerodromu Schiphol u Amsterdamu od 2008. godine.

Spavaonice kompanije „Snooze Cube“ zadužene su za miran san putnika na međunarodnom aerodromu u Dubaiju. Kapsule za spavanje, koje su hit aerodroma u Abu Dabiju, imaju za cilj da pruže maksimalni komfor putnicima kojima je važno da se izoluju od buke i svetla.

Kapsule pod nazivom „Go Sleep“ futurističkog izgleda, koje podsećaju na čauru, imaju zastore koje možete sasvim zatvoriti i zasta se učauriti unutra. Cena odmora po satu je 9,5 evra. Kapsule imaju bežični internet i priključke za punjenje električnih uređaja, poput laptopa i telefona.

Među boljim aerodromima, po mišljenju putnika, koji nude kompletan ugođaj jeste aerodrom Changi u Singapuru. Osim što nudi vrt pun leptira, orhideja i zeleni zid, kažu da ćete se, ukoliko vam zatreba, na ovom aerodromu najbolje naspavati.

Besplatne masažne fotelje, zone za opuštanje s blagom rasvetom, sofe na kojima se može ispužiti i priključci za punjenje mobilnih uređaja. Oni koji su voljni i dodatno platiti za odmor, mogu se naspavati u tranzitnom hotelu ili loungeovima sa sobama za spavanje.

Kakve sve pogodnosti putnicima nude svetski aerodromi? 3
Foto: Pixabay / jedgell

Seulski međunarodni aerodrom „Incheon“ takođe je visoko na listi putnika. Zone za opuštanje i odmore i nizovi stolica bez rukohvata čekaju sve umorne putnike. Na aerodromu možete gledati TV, a pri kraju radnog dana radnici iz restorana neretko besplatno daju hranu onima koji moraju ostati i prenoćiti. Oni koji to sebi mogu priuštiti, postoji tranzitni hotel „Spa on air“ koji nudi saune, masaže i sobe za spavanje po povoljnim cenama. Jedino ograničenje jeste što je zabranjen pristup kućnim ljubimcima.

Međunarodni aerodrom u Helsinkiju, treći je na spisku po izboru putnika gde se tokom sati čekanja možete i dobro odmoriti. Opremljen je sobama za relaksaciju Kainnu ali i malim futurističkim boksovima s oznakom GoSleep, koje na nekim mestima na aerodromu čak ni ne morate platiti. Drugi koji se naplaćuju imaju tarifu od otprilike 10 evra po satu. Ima ih ukupno 19, no gužva nikad nije velika.

I Minhenski međunarodni aerodrom, koji je za period od 12 godina čak deset puta bio u samom evropskom vrhu po mnogim parametrima, opremljen je „jedinicama za spavanje“ nemačke kompanije „Napcabs“. Boksevi za spavanje imaju udobne krevete gde se može odmoriti ili opustiti uz muziku. Cene zavise od vremena kada se boksevi koriste, od 18 do 22 sata cena je 15 evra po satu dok je od 22 do šest sati 10 evra po satu.

Bečki međunarodni aerodrom spavače čeka s udobnim, mekanim i kožom prekrivenim klupama bez naslona za ruke, tako da se umorni putnici mogu fino opustiti, a nalaze se na relativno mirnom i tihom mestu. Postoje i četiri lounge zone na kojima možete platiti za odmor, a samo u JetLoungeu imate i tuš na raspolaganju.

Estonski glavni aerodrom u Talinu ima puno kaučeva, udobnih stolica i vreća za sedenje na kojima ćete moći zaspati, što ga čini tzv. „sleep-friendly“ aerodromom. Preko dana tj. do 23.30 otvoren je i Nordea Lounge koji košta 30 evra po satu, a tamo se možete i istuširati.

U „sleep-friendly“ aerodrome spadaju i stokholmski aerodrom „Arlanda“ te međunarodni aerodrom u prestonici Tajvana. Takođe i aerodromi u Hong Kongu i međunarodni aerodrom u Vankuveru neki su od poznatijih koji nude udobne ležaljke i podstavljene klupe na kojima se putnici mogu u potpunosti ispružiti.

Međunarodni aerodrom Vnukovo u Moskvi ujedno i treći aerodrom po godišnjem prometu putnika u Rusiji i jedan od onih sa najvećom tendencijom rasta od svih ruskih aerodroma, nudi spavanje u specijalnim, vrlo udobnim kabinama od par kvadrata za 398 rubalja (629 dinara) po satu.

Na beogradskom aerodromu Nikola Tesla, osim zona za pušenje, koje je svečano prošle godine otvorio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a koje odavno postoje na gotovo svim svetskim aerdromima, nema zona za odmor i relaksaciju.

U ponudi su isključivo obližnji hosteli i hoteli, a najbliži je nekoliko minita vožnje od aerodroma. Što svakako nije isplativa opcija za one koje deli tri, četiri, pet… sati do leta, pogotovo što malo koji od tih smeštaja nudi boravak po satu, najčešće dnevni boravak ili noćenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.