Kamila će biti krunisana za kraljicu pored kralja Čarlsa III: Krivili je za razvod princa od Dajane, sada u milosti britanske javnosti 1Foto: Shutterstock/360b

Jednom ocrnjena kao rasturačica braka – ne samo od strane Dajane, princeze od Velsa – kraljica Kamila, kako će biti krunisana, zauzeće svoje mesto pored kralja Čarlsa III na njegovom krunisanju, piše Gardijan.

Bila je „iskrena želja“ kraljice Elizabete II, koja je istaknuta u poruci objavljenoj uoči njenog 70. jubileja boravka na vlasti u februaru ove godine, da će Čarlsova supruga biti poznata po njegovom stupanju na presto kao „kraljica supruga“.

To je ista titula koja je dodeljena Elizabeti, supruzi kralja Džordža VI, koja je nakon monarhovog odlaska dobila titulu „kraljice majke“.

„Kada, u pogodnom trenutku, moj sin Čarls postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj ženi, Kamili, pružiti istu podršku koju ste dali meni i moja je iskrena želja da, kada to vreme dođe, Kamila bude poznata kao ‘kraljica supruga’ jer nastavlja svoju lojalnu službu“, napisala je kraljica

Kao što je bila „iskrena želja“ kraljice Elizabete II, Kamila je postala „kraljica supruga“ na dolasku njenog muža na presto.

Čarls je dugo želeo da Kamila uzme titulu kraljice i tako bude krunisana i proglašena. Ali da će biti poznata kao kraljica Kamila, omogućeno je samo zbog izuzetne promene u javnom mnjenju.

Kamila, koju je Dajana navodno privatno opisala kao „rotvajlera“, izgledalo je da je osuđena na neodobravanje britanske javnosti nakon bombastičnog intervjua iz 1995. sa BBC-jevim Martinom Baširom u kojem se princeza od Velsa žalila „da nas je troje u ovome brak”, u vezi sa Čarslovom dugogodišnjom ljubavnom aferom.

Nakon Dajanine smrti 1997. godine, trebalo je dve godine da se prestolonaslednik i njegova partnerka prvi put zajedno javno pojave na rođendanskoj zabavi Kamiline sestre u londonskom hotelu Ric.

Ali, sledeće godine, kraljica je dala znak odobravanja tako što je prisustvovala ručku sa Čarlsom i Kamilom.

Par se venčao 9. aprila 2005. godine na građanskoj ceremoniji nakon čega je usledio verski blagoslov u kapeli Svetog Đorđa, uz prisustvo kraljice Elizabete II.

Kamila je ponela titulu NJ.KV princeze supruge – prva naznaka onoga čemu se Čarls nadao da će doći nakon smrti njegove majke.

Događaj je privukao publiku od 20.000 ljudi na ulice koje vode do zamka Vindzor, što je bio najjasniji znak do sada da je Kamila osvojila britansku javnost.

Princ Hari je pomogao da se „zapečati“ prihvatanje Kamile 2005. godine odbacivši imidž Kamile kao „zle maćehe“, opisujući je kao „divnu ženu“ koja je „učinila našeg oca veoma, veoma srećnim, što je najvažnije“.

„Vilijam i ja je volimo do kraja“, rekao je tada Hari.

Izvor: Gardijan

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.