Foto: EPA-EFE/KEVIN LIM / (arhiva)

Lider Severne Koreje Kim Jong-un saopštio je da je „hitno“ neophodno da Severna Koreja i SAD prekinu s „iritirajućim i neprijateljskim vojnim akcijama jedna protiv druge“, tokom razgovora s predsednikom SAD-a Donaldom Trampom, saopštiila je nacionalna novinska agencija Severne Koreje KCNA.

Kim je na sastanku u utorak rekao da bi Pjongjang i Vašington trebali prestati s provociranjem, već da preduzmu pravne, institucionalne korake kako bi to i osigurali, prenosi Reuters.

U izvještaju severnokorejske agencije navodi se da je Kim kazao da Trump to „razume“ i da je obećao da će obustaviti vojne vežbe SAD-a i Južne Koreje tokom trajanja pregovora sa Severnom Korejom.

SAD i Severna Koreja obvezale su se održati daljnje pregovore koje bi vodio američki državni sekretar Majk Pompeo i visokopozicionirani severnokorejski dužnosnik „čim prije moguće“, navodi se u zajedničkom sporazumu koji su potpisali Trump i Kim.

Severna Koreja potvrdila je svoju „čvrstu i nepokolebljivu opredijeljenost za kompletnu denuklearizaciju Korejskog poluostrva“, navodi se u sporazumu.

U zamjenu za to, Trump se obvezao na „sigurnosne garancije“ Sjevernoj Koreji. Sporazum je rezultat prvog susreta između čelnika dviju država, kojem je glavna tema bila denuklearizacija i smanjenje napetosti na Korejskom poluotoku i u tom dijelu Azije.

Tekst preuzet sa Al Jazeera Balkans