Kimova žena u javnosti posle dužeg vremena 1Foto: EPA-EFE/ PYONGYANG PRESS CORPS POOL

Supruga severnokorejskog lidera Kim Džong Una pojavila se u javnosti prvi put u više od godinu dana, preneli su državni mediji.

Ri Sol Ju se u utorak pridružila svom suprugu na koncertu koji je održan radi obeležavanja rođendana Kimovog pokojnog oca i bivšeg vođe, Kim Džong Ila.

Ona je ranije često pratila supruga na najvažnijim događajima ali, kako prenosi Bi-Bi-Si, nije viđena u javnosti od januara prošle godine, a njeno odsustvo je podstaklo spekulacije oko njenog zdravstvenog stanja i moguće trudnoće.

Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje je navela da Ri Sol Ju izbegava pojavljivanje u javnosti zbog zabrinutosti od kovida 19 i da bi mogla da provodi vreme sa svojom decom.

Severna Koreja nije zvanično prijavila nijedan slučaj kovida 19, iako stručnjaci kažu da je to veoma malo verovatno.

Prema pisanju severnokorejskog lista Rodong Sinmun, ulazak Kim Džong Una sa suprugom u umetničko pozorište Mansudae je dočekan „gromoglasnim usklicima“.

Na fotografijama se vidi kako se par smeje, ali pada u oči to što niko ne nosi maske i nema mera fizičkog distanciranja.

Ri Sol Ju potiče iz porodice iz više klase, njen otac je bio profesor, a majka akušerka.

U medijskim izveštajima se navodi da je Kimova supruga, koja navodno ima 31 godinu, ranije bila pevačica u orkestru Unhasu, elitnoj trupi čije članove bira država.

Smatra se da se ona udala za Kima 2009, a da je brak ubrzano ugovorio Kim Džong Il nakon što je pretrpeo moždani udar 2008.

Prema podacima južnokorejske obaveštajne službe, par ima troje dece. Bivša američke košarkaška zvezda Denis Rodman je ranije otkrio da imaju ćerku nazvanu Ju-ae i dodao da joj je Kim „dobar tata“.

Kim Džong Un je, pre nego što je sa suprugom bio u pozorištu, posetio Palatu sunca Kumusan, gde počivaju ostaci njegovog oca i dede, da bi položio vence povodom njihove godišnjice, poznate kao Dan sjajne zvezde.

Državni mediji su još jednom o Kimu govorili kao o „predsedniku“, što je promena u odnosu na njegovu raniju zvaničnu titulu „predsedavajući“.

Reč „predsednik“ je prvi put upotrebila severnokorejska Centralna novinska agencija prošle nedelje.

Obično je ova titula u Severnoj Koreji rezervisana za pokojnog Kim Il Sunga, osnivača zemlje i Kimovog dedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.