Kina nastavlja vojne važbe oko Tajvana nakon odlaska Pelosi 1

Govornica predstavničkog doma američkog kongresa Nensi Pelosi napustila je Tajvan, a vojne vežbe koje je Kina pokrenula kao odgovor na tu posetu i dalje traju.

Kako je izvestilo tajvansko ministarstvo odbrane, 27 kineskih borbenih aviona narušilo je njihov vazdušni prostor.

Si-En-En prenosi da su u tajvanski prostor uleteli borbeni avioni tipa J-11, J-16 i SU-30.

Kina povremeno nadleće ovaj prostor a najveći broj upada bio je pre četri godine kada je 56 aviona letelo ovom zonom.

Pre nego što je Pelosi stigla na Tajvan iz Kine su stizala upozorenja da tu poseti ne treba realizovati. Ministar spoljnih poslova Kine, koja Tajvan vidi kao deo svoje teritorije, Vang Ji kazao je da „oni koji se igraju sa vatrom neće dobro završiti i da oni koji uvrede Kinu će biti kažnjeni“.

Ni sam predsednik Amerike Džo Bajden nije podržao posetu Pelosi Tajvanu.

Pelosi je ipak došla na Tajvan rekavši da je cilj njene posete da jasno stavi do znanja da Amerika neće napustiti ostrvo kojim se vlada na demokratski način.

Kina je odmah po dolasku Pelosi saopštila da će započeti vojne vežbe oko ostrva, koje treba da traju pet dana, te da će koristiti municiju dugog dometa u Tajvanskom moreuzu, kao i da će vežbe uključivati mornaricu, ratno vazduhoplovstvo i druga vojna sredstva.

Na drugoj strani, vojska Tajvana podigla je svoj stepen pripravnosti, preneo je Rojters.

Tajvanski ministar odbrane kazao je da Kina pokušava da ugrozi ključna lučka mesta i gradove svojim vojnim vežbama u obližnjim vodama. On je kazao da je namera Kine da dovede u pitanje međunarodni saobraćaj u ovim vodama. Kineska strana je ovo odbacila.

Koliko će ove vojne vežbe doprineti destabilizaciji situacije u ovom delu sveta niko trenutno ne može da kaže, smatra politički analitičar Čong Ja Lan, sa Nacionalnog univerziteta Singapur, koji je govorio za Si-En-En.

Kako je naveo, Peking ne želi „eskalaciju događaja koju ne može da kontorliše.“

– Istovremeno ne može ni poslati signal da je slab – kazao je sagovornik Si-En-Ena navodeći da će se rasplet videti tokom narednih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.