Nensi Pelosi: SAD neće odustati od posvećenosti Tajvanu 1Foto: EPA-EFE/HANDOUT/ TAIWAN PRESIDENTIAL OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi obratila se danas u tajvanskom parlamentu, zahvalila predsednici Cai Ing-ven na njenom liderstvu i pozvala na jačanje međuparlamentarne saradnje.

„Pohvaljujemo Tajvan što je jedno od najslobodnijih društava na svetu“, istakla je Pelosi u tajvanskom parlamentu, prenosi Rojters.

Ona je naglasila da želi da „nedvosmisleno bude jasno“ da SAD neće napustiti Tajvan, navodi CNN.

„Naša delegacija je došla u Tajpej da nedvosmisleno stavi do znanja da nećemo odustati od naše posvećenosti Tajvanu i da smo ponosni na naše trajno prijateljstvo, objasnila je Pelosi.

Kako je ocenila, „sada je više nego ikad, američka solidarnost sa Tajvanom ključna i to je poruka koju danas ovde donosimo“.

Portal Nova.rs prenosi, pozivajući se na Rojters, da Vašington namerava da ojača industriju čipova kako bi na tom polju mogao da se takmiči sa Kinom i da to „nudi veće mogućnosti za ekonomsku saradnju SAD i Tajvana“.

Cai je zahvalila Pelosi na njenim konkretnim akcijama u cilju podrške Tajvanu i dodala da se „Tajvan neće povući pred sve većim vojnim pretnjama“ i da će tajvanska vojska podići nivo gotovosti, prenosi Rojters.

„Suočen sa namerno pojačanim vojnim pretnjama, Tajvan neće odustati. Čvrsto ćemo podržavati naš suverenitet i nastaviti da branimo demokratiju“, poručila je Cai.

„Istovremeno, želimo da sarađujemo sa demokratskim zemljama širom sveta kako bismo zajednički zaštitili demokratske vrednosti“, istakla je ona i naglasila da je Tajvan pouzdan i kooperativan partner SAD.

„Nastavićemo da radimo sa Kongresom SAD, kao i administracijom, na jačanju saradnje u oblastima kao što su bezbednost Indo-Pacifika, ekonomski razvoj, kako bismo dodatno unapredili odnose Tajvana i SAD“, istakla je Cai.

Kako prenosi CNN, ona je izjavila da je Pelosi „jedan od najodanijih prijatelja Tajvana“ i zahvalila joj na „nepokolebljivoj podršci na međunarodnoj sceni“.

Ona je najavila da će dve strane nastaviti da jačaju saradnju u oblastima bezbednosti, ekonomskog razvoja i snabdevanja, prenosi Rojters.

Poseta Pelosi izazvala je žestoke kritike Kine, koja je najavila više vojnih vežbi i zatražila objašnjenje američkog ambasadora u toj zemlji.

Tajvan je uzvratio da je vojska „povećala nivo budnosti“ i da će vlasti napraviti planove za obezbeđivanje bezbednosti i stabilnosti oko ostrva, navodi Rojters.

Kina je ocenila da je poseta Pelosi pretnja miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i najavila obustavu uvoza nekoliko poljoprivrednih proizvoda sa Tajvana.

Ubrzo nakon dolaska Pelosi u Tajpej, kineska vojska je počela vazdušne i pomorske vojne vežbe u blizini Tajvana i probna lansiranja konvencionalnih projektila u moru istočno od tog ostrva.

Kineski ambasador u Velikoj Britaniji Dženg Zeguang pozvao je britanske političare da „ne igraju onako kako sviraju SAD“ i obećao „teške posledice“, ukoliko britanski poslanici kroče na Tajvan.

Kineski ambasador podsetio je britansku vladu na zajedničko saopštenje koje su dve zemlje potpisale 1972. godine, kada su počele da razmenjuju ambasadore, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Kinesko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Narodnooslobodilačka armija Kine stavljena u stanje „visoke pripravnosti“.

Iz Pekinga je najavljen i niz ciljanih vojnih operacija, uključujući raketne testove u vodama istočno od Tajvana i četvorodnevne pomorske manevre oko ostrva odmah nakon što Pelosijeva otputuje.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je danas da je Kina sprovođenjem vojnih vežbi prekršila pravila Ujedinjenih nacija, izvršila invaziju na tajvansku teritoriju i da kineske snage blokiraju vazdušni prostor i vode koje pripadaju Tajvanu.

Ministarstvo poručuje da će to ostrvo čvrsto braniti svoju bezbednost, suprotstaviti se svakom potezu koji narušava njegov teritorijalni suverenitet i da će vojska podići „nivo budnosti“ na takav način da to neće provocirati sukobe, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi da „Kina nastavlja da vodi psihološki rat protiv Tajvana“ i da građani ne bi trebalo da veruju u glasine, a upućen im je poziv da vladi prijavljuju sve lažne vesti.

Let kojim je Pelosi u utorak doputovala na Tajvan bio je najpraćeniji u istoriji „Flajtradara 24“, saopštila je ta mrežna stranica za praćenje letova.

„U trenutku kada je sleteo u Tajpej (let) SPAR19 pratilo je više od 708.000 ljudi u svetu, što ga čini letom koji je najpraćeniji u stvarnom vremenu u istoriji ‘Flajtradara 24′“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.