Šta piše u dokumentu od 12 tačaka: Kina objavila mirovni plan za Ukrajinu 1foto: Shutterstock/motioncenter

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova danas je objavilo dokument, kojim je pozvalo na nastavak mirovnih pregovora, kao i ukidanje jednostranih sankcija. Ovim dokumentom pomenuto ministarstvo iskazuje protivljenje upotrebi nuklearnog oružja.

Kina je na prvu godišnjicu ruske invazije ponovila svoj poziv za pronalaskom političkog rešenja za sukob, dok je Peking pod sve većim pritiskom Sjedinjenih Država i njegovih saveznika zbog sve većeg partnerstva s Moskvom.

„Sukob i rat nikome ne koriste. Sve strane moraju da ostanu racionalne i suzdržane, da izbegavaju raspirivanje plamena i pogoršanje napetosti i da spreče dalje pogoršanje krize ili čak izmicanje kontrole“, piše u dokumentu.

Dokument od 12 tačaka deo je najnovijih napora Pekinga da se predstavi kao neutralni mirovni posrednik, dok se bori da uravnoteži svoje „bezgranično“ prijateljstvo sa Moskvom i narušene odnose sa Zapadom tokom trajanja rata.

Ne pominje se rusko kršenje suvereniteta Ukrajine, ali…

Međutim, tvrdnja Kine o neutralnosti ozbiljno je potkopana odbijanjem da prizna prirodu sukoba, odnosno izbegavanjem da ga nazove „invazijom”, kao i diplomatskom i ekonomskom saradnjom sa Moskvom.

Zapadni zvaničnici takođe su izrazili zabrinutost da Kina možda razmatra pružanje smrtonosne vojne pomoći Rusiji, što je optužba koju je Peking odbacio.

Objavljeni dokument uglavnom je ponavljanje već poznatog stava Kine, što uključuje pozivanje sukobljenih strana na nastavak mirovnih pregovora.

„Dijalog i pregovori jedino su održivo rešenje za ukrajinsku krizu“, navodi se.

Dokumentom je takođe izneta tvrdnja da će Kina u budućnosti igrati „konstruktivnu ulogu“, ali detalji u vezi sa tim nisu precizirani.

Naglašeno je da se „suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet svih zemalja moraju održati“, ali se ne priznaje rusko kršenje suvereniteta Ukrajine, niti se čak pominje reč „invazija“.

CNN piše kako navedeni dokument Kine predstavlja slabo prikrivenu kritiku SAD-a jer poziva na napuštanje „hladnoratovskog mentaliteta“.

„Jednostrane sankcije ne mogu da reše problem“

„Sigurnost regiona ne bi trebalo da se postiže jačanjem ili širenjem vojnih blokova. Legitimni bezbednosni interesi i brige svih zemalja moraju da se ozbiljno shvate i njima se na odgovarajući način treba pozabaviti“, dodaje Kina. Time se zapravo samo ponavlja pozicija Moskve koja okrivljuje Zapad za izazivanje rata kroz širenje NATO, piše Index.hr.

Peking kritikuje široke ekonomske sankcije koje su SAD i druge zapadne zemlje nametnule Rusiji.

„Jednostrane sankcije i maksimalni pritisci ne mogu da reše problem; samo stvaraju nove probleme. Relevantne zemlje trebalo bi da prestanu da zloupotrebljavaju jednostrane sankcije i ‘jurisdikciju duge ruke’ protiv drugih zemalja, kako bi pružile svoj udeo u deeskalaciji ukrajinske krize“, uvereni su Kinezi.

„Ne smeju se voditi nuklearni ratovi“

Ističe se u dokumentu i kinesko protivljenje upotrebi nuklearnog oružja, što je pozicija koju je predsednik te države Si Đinping preneo zapadnim zvaničnicima prošle godine.

„Nuklearno oružje se ne sme koristiti i nuklearni ratovi ne smeju da se vode. Treba se suprotstaviti pretnji ili upotrebi nuklearnog oružja. Nuklearno širenje mora da spreči i nuklearnu krizu“, smatra Peking.

Takođe upozoravaju na opasnost oružanih napada na nuklearne elektrane ili druga miroljubiva nuklearna postrojenja. Dokument o stajalištu prvi je prošle nedelje najavio glavnog kineskog diplomatu Vang Jia na bezbedonosnoj konferenciji u Minhenu, dok pokušava da prikaže Peking kao odgovornog mirovnog pregovarača.

Ukrajina: Kina bi trebalo da razgovara s obe strane

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin se u Moskvi u sredu susreo sa šefom kineske diplomatije Vangom Jijem. Putin je tom prilikom rekao kako je „saradnja s Pekingom važna kako bi se stabilizovao međunarodni poredak“. Iako se Kina predstavlja kao neutralna strana u sukobu, zbog čega ta poseta čini pomenutu tezu neuverljivom.

Ukrajinska diplomatkinja u Pekingu Žana Leščinska navodi kako kineski dokument pokazuje kako „Kina želi da bude uključena u globalne napore za zaustavljanje rata u Ukrajini“. Ne, dodaje kako bi „Kina trebalo da razgovara s obe zemlje, a razgovora s Ukrajinom još uvek nema“, prenosi Indeks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari