Kina optužuje SAD da narušavaju svetsku trgovinu sankcijama protiv Huaveja 1Foto: EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS

Kina je danas optužila Vašington da narušava svetsku trgovinu sankcijama koje prete da onesposobe kineskog tehnološkog giganta Huavej navodeći da će štititi kineske kompanije.

Kina nije dala naznake o mogućim merama odmazde.

Američko ministarstvo trgovine potvrdilo je juče da se zabranjuje snabdevačima upotreba američke tehnologije za proizvodnju sastavnih delova za Huavej. Huavej je najveći snabdevač opreme za telefonske kompanije i vodeći brend pametnih telefona.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od administracije Donalda Trampa da prestane da suzbija kineske kompanije.

Kompanija Huavej Tehnolodžis (Huawei Technologies) je u središtu spora izmedju Vašingtona i Pekinga oko tehnologije i bezbednosti. Američki zvaničnici smatraju da Huavej predstavlja bezbednosni rizik, što ta kompanija negira, i lobiraju kod evropskih i drugih saveznika da izbegavaju njenu tehnologiju u unapredjenju mreža na novu generaciju.

„SAD krše propise međunarodne trgovine i podrivaju globalni industrijski lanac, lanac nabavke i lanac vrednosti“, rekao je porptarol ministarstva Žao Lidžijan.

Peking će preduzeti „potrebne mere da obezbedi legitimna prava i interese kineskih kompanija“, rekao je on. Nije precizirao o kakvim merama se radi.

Huavej je prestao da koristi sastavne delove koji dolaze iz SAD u svojim glavnim proizvodima posle ranijih sankcija koje su blokirale pristup američkoj tehnologiji. Sankcije usvojene ove nedelje proširuju tu zabranu na azijske i evropske sastavne delove ako njihov proces proizvodnje koristi američku tehnologiju, što je često.

Huavej negira optužbe da može da olakša kinesko špijuniranje. Kineski zvaničnici optužuju Vašington da koristi nacionalnu bezbednost kao izgovor da zaustave konkurenta američkoj tehnološkoj industriji.

„Pozivamo SAD da odmah isprave svoje greške, prestanu da klevetaju Kinu i prestanu da suzbijaju kineske kompanije“, rekao je portparol ministarstva.

Sjedinjene Američke Države su juče najavile pooštravanje sankcija kineskom telekomunikacionom gigantu Huavej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.