Kina spremna za da postane bliži partner sa Rusijom u energetici 1Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Kina je spremna da „postane bliži partner“ Rusije u energetici – prenela je danas državna novinska agencija Sinhua iz pisma predsednika Sija Đinpinga učesnicima Četvrtog Kinesko-ruskog energetskog poslovnog foruma.

AP tumači da Si time potencijalno širi veze s Rusijom koje iritiraju Vašington, i pomaže Kremlju da se odupre sankcijama uvedenim zbog njegovog rata protiv Ukrajine.

Kineska privreda, gladna energije, jedan je od najvećih kupaca ruske nafte i gasa. Za godnu dana te kupovine su se više nego udvostručile i u oktobru koštale 10,2 milijarde dolara pošto su kineski uvoznici iskoristili popuste koje je ponudila Moskva.

„Kina je spremna da radi s Rusijom na stvaranju bližeg partnerstva u energetskoj saradnji“, citirala je Sijevo pismo zvanična novinska agencija Sinhua. „Energetska saradnja je važan kamen temeljac praktične saradnje Kine i Rusije“, napisa je on.

Vašington, Evropa i Japan prekinuli su kupovinu ruske energije i izbacili Rusiju iz bankarskog sistema sveta u znak odmazde za napad na Ukrajinu koji je 24. februara pokrenuo predsednik Vladimir Putin.

Si je u zajedničkoj izjavi s Putinom pre tog napada izjavio da je njihovoo prijateljstvo „bez granica“.

Sankcije ne zabranjuju Kini, Indiji ili drugim zemljama da kupuju rusku naftu i gas, ali predsednik SAD Džozef Bajden je upozorio Sija na neodređene posledice ako Peking pomogne Putinu da izbegne sankcije.

Odnosi Pekinga i Moskve bili su hladni tokom sovjetske ere, ali su od 1990-ih te dve države formirale „politički brak iz računa“, povezane zajedničkom frustracijom zbog dominacije SAD u svetskim poslovima, piše AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.