Kitarović: Hrvatska nije bila agresor već Miloševićeva Srbija 1Foto: EPA/KESTUTIS VANAGAS

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas, komentarišući presude Haškog tribunala šestorici bosanskih Hrvata, da Hrvatska nije nikog napala i nije bila agresor, već je „Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu napala Miloševićeva Srbija i tzv. JNA“ i to su, kako je ocenila, „notorne činjenice“.

Republika Hrvatska je imala ključnu ulogu u slamanju velikosrpske agresije, oslobodila je velike delove BiH, sprečila je ponavljanje Srebrenice u Bihaću, izjavila je Grabar Kitarović u obraćanju javnosti.

Na početku je izrazila je saučešće porodici osuđenog generala Slobodana Praljka, koji je u sudnici Tribunala u sredu popio otrov.

„Njegov čin duboko je u srce pogodio hrvatski narod“, izjavila je ona, prenosi N1.

„Kao predsednica Republike Hrvatske jasno i nedvosmisleno želim poručiti da se juče u Hagu nije izricala presuda Republici Hrvatskoj niti hrvatskom narodu u BiH“, rekla je Grabar Kitarović.

Prema njenim rečima, Hrvatska nije bila agresor, nego je najviše učinila za opstanak celovite BiH, a hrvatski narod prvi se odbranio od velikosrpske agresije braneći svoj opstanak.

Mi, Hrvati moramo imati snage priznati da su neki naši sunarodnici u BiH počinili zločine i za to moraju odgovarati. Nepravedno je što na isti način nisu kažnjeni bošnjački i srpski zločini nad Hrvatima u BiH, navela je Kitarović u govoru koji prenosi Indeks.hr.

Nažalost, dodala je ona, nameće se zaključak kako je Haški sud propustio ostavriti svoju u donošenju pravde za žrtve zločine. Očito je upao u zamku pogreške tumačenja svog zadatka i postavio se kao politički arbitar, a ne kao pravosudno telo.

„Sve ratne strahote koje su pogodile Hrvatsku i BiH imale su isto ishodište u zločinačkom režimu Slobodana Miloševića. Nažalost, nalogodavaci nisu procesuirani i kažnjeni“, izjavila je Grabar Kitarović.

Svi u BiH, a posebno Hrvati i Bošnjaci u Federaciji, moraju se izdići iznad toga, za oba naroda. Pozivam sve da se presuda ne bi zloupotrebljavala, nego da ona bude kraj jednog i početak drugog razdoblja, navela je Grabar Kitarović.

Ona je najavila da će u najskorije vreme posetiti Bosnu i Hercegovinu, kako ova presuda ne bi ugrozila odnose između dve države.

Grabar Kitarović je istakla da je Hrvatska, uz SAD, najviše učinila da BiH opstane kao suverena država i podsetila da je „Hrvatska, na čelu s Franjom Tuđmanom, u potpunosti priznala referendum o samostalnosti“.

Ona je navela i da je, za vreme rata Hrvatska primila nekoliko hiljada izbeglica iz BiH i da je najveći deo humanitarne i vojne pomoći za BiH stigao upravo preko Hrvatske.

Pozvala je Hrvatice i Hrvate u BiH da ostanu mirni i dostojanstveni i ocenila da u kriznim vremenima posebno treba voditi računa o izjavama i postupcima.

„Danas vidimo koliko su nas koštali neodgovorni postupci i izjave nekih bivših hrvatskih funkcionera. Niko drugi, pa ni Haški sud, neće pisati našu istoriju“, poručila je predsednica Hrvatske.

„Želim da svu nesreću koju je na ovim prostorima prouzročila velikosrpska agresija ostavimo polako iza sebe. Odajući počast svim žrtvama, osuđujući sve zločine ali gledajući pre svega i iznad svega u budućnost“, istakla je ona. (kraj) lj 12:27

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Kitarović: Hrvatska nije bila agresor već Miloševićeva Srbija”

  1. Ajde pravnici, je l““ Hag dokazao Miloševiću umešanost u ratna zbivanja? To nije uspeo. Dakle, tužiti ovu za ovakvu izjavu. Imamo li mi imalo ponosa ili interese Srbije da branite, zaboga?

  2. ZAŠTO JE SRBIJA OSLOBOĐENA, A HRVATSKA OPTUŽENA: U "foto finišu" na samom svom kraju postojanja, Haški sud je donio odluku da je Hrvatska na čelu sa Franjom Tuđmanom bila jedini agresor u BiH. Za Srbiju to nije konstatovano i presuđeno. Srbija jeste pomagala VRS na razne načine i to je Hag konstatovao, ali to je legitimno. To je radio i Iran, Saudijska Arabija, Amerika i dr. i pomagali Muslimane. Neka vojna lica ovdje rođena su došla iz Srbije da brane svoj narod, to je i prirodno i zakonito. To je sud u Hagu i konstatovao kod optuženih srpskih oficira. Milošević je povukao vojnike i oficire sve rođene u Srbiji i apelovao da rođeni u Bosni ostanu ili dođu iz Srbije. Kažem apelovao, jer samo 20% se odazvalo Srba rođeni ovdje i borili se u VRS, to ima evidencija i poznata je NATO paktu i njihovim oficirima smještenim u Srbiji. Da je bilo po naredbi procenat bi bio blizu 100%. Tuđmanove regularne jedinice hrvatske vojske i policije su ulazile u BiH, od početka rata, Sijekovca kod Broda i posavine, pa sve do kraja rata Mrkonjić Grada. Tu je bila i 4.gardijska brigada. Tu su bile i zloglasne "Pume" , pod vodstvom generala hrvatske vojske Ivana Korade. Bile su i mnogie druge jedinice i znam to pouzdano i "nelupam" vjerujte mi. Milošević je, mada ga necijenim čak što više, bio ovdje svjesno ili nesvjesno dalekovidniji od Tuđmana. Tako svi sada u Hrvatskoj, a gledam i advokate u Hagu za navedenu presudu – budale. Govore i izjavljuju da Srbija nije optužena, a Hrvatska jeste optužena. To je samo što je tako zaista tako i bilo. Ja volim Srbiju i srpski narod, ali mi nije bio cilj da branim Miloševića i druge likove, već da kažem istinu. Srbi ranije da su prihvatili Haški sud i bili koperativni i donosili dokaze. Mogli smo mnogo bolje proći, jer neki oficiri su zaista optuženi pravedni, a neki su se izvukli. Mogli smo možda uvesti i genocid u Jasenovcu u čitavu priču i uzročno posljedičnu povezanost kolektivnog mišljenja iz kojeg je proizašao haos, jer ratni zločin nezastarijeva. Što se tiče rata u Hrvatskoj, tu je bila JNA, koja je po ustavu trebala da brani ustavni poredak za cijelu Jugoslaviju i Hrvatsku. Kada se raspala, Milošević je postupio isto kao u Bosni što sam već opisao. Pozdrav dobrim ljudima i čisto da se zna istine i pravde radi.

  3. "Dakle, tužiti ovu za ovakvu izjavu." Po kom osnovu?! To što je Slobica crk`o pre izricanja presude ga ni tehnički ne lišava zasluga za tragediju kojoj je igrao glavnu rolu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.