kim džong unFoto: EPA-EFE/KCNA

Često viđena kako nosi skroman poslovni kostim, naočare i crnu ručnu torbu, ona je nova ličnost u najužem krugu ljudi oko lidera Severne Koreje Kim Džong Una.

Ali, njen identitet i dalje ostaje misterija.

Viđena je rame uz rame sa Kimom prošle nedelje na velikom koncertu na otvorenom, a potom i kako nosi dokumenta na njegov govor u parlamentu, tokom kojeg se zakleo da se nikada neće odreći nuklearnog naoružanja.

Severnokorejski državni mediji, koji su pod strogom kontrolom, objavljuju fotografije i video snimke misteriozne žene – koja je ponekad tik uz Kima a povremeno dalje u pozadini – već mesecima, ali niko je do sada nije identifikovao.

Američki veb sajt NK Njuz, koji kritički izveštava o Severnoj Koreji, je prvi put primetio ovu ženu u februaru i od tada je stalno prati.

“Uglavnom se može videti kako nosi ručnu torbu, koja verovatno sadrži stvari koje lideru Severne Koreje na dužnosti mogu uvek da zatrebaju, kao što su telefon, cigarete ili lekovi”, navodi NK njuz.

Procenjuje se da je u tridesetim ili četrdesetim godinama, a u medijima su se pojavile spekulacije da bi to mogla da bude čak i jedna od Kimovim rođaka.

Veruje se da severnokorejski lider ima najmanje dve polusestre, Kim Sol Song i Kim Čun Song, obe rođene 1970-tih.

NK Njuz navodi da je Kim Sol Song, starija polusestra, vrlo verovatno “aktivna u stranačkom liderstvu iza scene”.

O Kim Čung Song se veoma malo zna.

Dinastija Kim, koju je 1948. osnovao Kim Il Sung, gvozdenom šakom vlada već tri generacije i retko imenuje žene na više pozicije.

Kim Džong Un je, ipak, dozvolio da nekoliko žena dođe na pozicije moći, kako zvanične tako i nezvanične.

Najpoznatija od njih je njegova sestra Kim Jo Džong (34), koja je postala najvažnija ličnost u južnokorejskom režimu posle svog brata i često ga predstavlja u inotranstvu i smatra se da je njegov šef propagande.

Pojavile su se i glasine da upravo ona stoji iza Kimove pažljivo osmišljene slike u javnosti, i u zemlji i u inostranstvu.

Ove godine Kim je imenovao prvu ženu ministra spoljnih poslova u Severnoj Koreji, Čoe Son Hui (57).

Pojavljivao se da Hjon Song Vol (44), pop zvezdom za koju se priča da je Kimova bivša devojka, a njen bend peva ode svom lideru dok su članovi obučeni u vojne uniforme.

Godine 2018. Kim je svojoj supruzi Ri Sol Ju dodelio titulu “uvažene prve dame”, za šta analitičari kažu da predstavlja ogroman podsticaj za njen politički status.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.