Ko je Vagner grupa koja je navodno dobila naređenje Kremlja da likvidira Zelenskog? 1Foto: Shutterstock/Superstar; EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Vagner grupa, koja je poznata kao ruska paravojna formacija, navodno je angažovana u Ukrajini sa specijalnim zadatkom – da likvidira Volodimira Zelenskog.

Naime, prema saznanjima britanskog Tajmsa koja je preneo Kijev independent, više od 400 plaćenika iz njenih redova je pre pet nedelja povučeno sa zadataka u Africi i raspoređeno u Kijevu s naređenjem Kremlja da ubiju ukrajinskog predsednika, sruše Vladu i pripreme teren da Moskva preuzme kontrolu.

Vest o preraspodeli ruskih plaćenika iz Vagner grupe iz Afrike u Istočnu Evropu objavio je krajem januara „Dejli bist“ koji je naveo, pozivajući se na dva visoko rangirana oficira u Centralnoafričkoj Republici (CAR), da je tog meseca zemlju napustio „do sada nezapamćeni broj plaćenika iz redova Vagnera i uputio se u Istočnu Evropu, a još njih se priprema da krene na taj put narednih sedmica“.

„Obično kada čujemo da su neki od njih napustili zemlju, otkrijemo da je reč samo o nekolicini, ponekad o petoro, šestoro ljudi tokom mesec dana“, rekao je za „Dejli bist“ oficir koji radi u sedištu vojske u Banguiju, glavnom gradu CAR-a. „Ovo je prvi put da čujemo da ih je za mesec dana otišlo na desetine.“

Kako se navodi, pojedini Vagner grupu nazivaju Putinovom „privatnom armijom“. Njeni pripadnici se često šalju u tajnosti u regione gde Rusija negira da ima bilo kakve zvanične vojne snage.

„Dejli bist“ ukazuje da ovo nije prvi put da Vagner grupa preraspoređuje vojnike privatnih specijalnih snaga iz Afrike i drugih borbenih zona u skladu s tim kako se razvijaju Putinovi spoljnopolitički ciljevi iako Kremlj negira da Vagner ima bilo kakve veze sa ruskom vladom.

Istraživački vebsajt „Belingket“ je u novembru objavio rezultate svoje istrage prema kojima je više od 200 Rusa bilo poslato u Belorusiju da destabilizuju zemlju uoči predsedničkih izbora u avgustu 2020. Oni su, kako se navodi, poslati iz drugih žarišta na kojima je razmeštena Vagner grupa, uključujući CAR.

Vagner grupa je prvi put privukla međunarodnu pažnju 2014. godine kada je podržala proruske separatiste u istočnoj Ukrajini. Tada je optužena za ratne zločine. Prema pisanju medija, grupa je nakon toga bila umešana u brojne konfliktne zone širom sveta. Zapadne vlade optužuju Moskvu da koristi Vagner grupu kao paravojnu snagu u sukobima u Ukrajini, Libiji, Siriji, Sudanu, Mozambiku i Centralnoafričkoj Republici, što Rusija negira. Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da privatni vojni izvođači imaju pravo da rade i ostvaruju svoje interese bilo gde u svetu sve dok ne krše zakon.

Evropska unija je u decembru prošle godine Grupi uvela sankcije i optužila je za sprovođenje tajnih operacija u ime Kremlja i destabilizaciju Ukrajine i delova Afrike. Evropski savet je tada na svom zvaničnom sajtu naveo da je „Vagner grupa regrutovala, obučavala i slala privatne vojne operativce u konfliktne zone širom sveta kako bi podsticali nasilje, pljačkali prirodne resurse i zastrašivali civile, što predstavlja kršenje međunarodnog zakona, uključujući međunarodni zakon o ljudskim pravima”.

Kako se dodaje, pojedinci koji su se našli na listi sankcija EU su „umešani u ozbiljne zloupotrebe ljudskih prava, uključujući mučenje i vansudska i proizvoljna pogubljenja i ubistva, ili u destabilišuće aktivnosti u nekim od zemalja u kojima operišu, među kojima su Libija, Sirija, Ukrajina (Donbas) i Centralnoafrička Republika“.

Sankcije EU, koje podrazumevaju zabrane putovanja i zamrzavanje imovine, kao i zabranu finansiranja i poslovanja sa Vagner grupom, uvedene su i za osam pojedinaca i i tri energetske kompanije u Siriji koji su dovedeni u vezu sa njom.

Na listi sankcija EU je i Dmitrij Utkin koji se smatra osnivačem Vagner grupe  koja sada ima, kako se procenjuje, oko 10.000 pripadnika. Spekuliše se da njihova mesečna zarada iznosi od otprilike hiljadu do gotovo 3.500 dolara, prebačeno s ruskih rubalja. Utkinu su sankcije uvele i SAD koje su ga optužile za pružanje pomoći separatistima u istočnoj Ukrajini. Ovaj bivši ukrajinski državljanin predstavljen je kao veteran Specnaz-a, elitnih snaga za specijalne operacije Vojno-obaveštajne agencije poznate kao GRU, a kodno ime mu je bilo upravo „Vagner“ jer se navodno divio Trećem rajhu. Takođe je veteran Prvog i Drugog čečenskog rata.

Kao finansijer Vagner grupe se pominje Jevgenije Prigožin, ruski oligarh s bliskim vezama s Kremljem iz Sankt Peterburga, gde prema nekim navodima, Grupa ima sedište, pored onog u Hongkongu dok se spekuliše da je osnovana u Argentini. I Prigožin je na listi sankcija SAD i EU zbog „destabilizacije Libije i umešanosti u američke izbore“, pišu zapadni mediji.

Kako piše Si-En-En, Utkin je nekada bio šef bezbednosti Prigožina, a ruski RBC je pre nekoliko godina izvestio da se Utkinovo ime pojavljuje u registru preduzeća kao generalni direktor jedne od kompanija Prigožina. Uprkos navodima da je Prigožin finansijer Vagnera, on to negira. Inače, poznat je kao vlasnik lanca restorana i po nadimku „Putinov kuvar“ zbog unosnih ugovora koji su obezbeđeni njegovoj kompaniji za pružanje usluga keteringa.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari