Koliko je Rusija zaradila od izvoza goriva za prvih 100 dana rata u Ukrajini? 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Rusija je za prvih 100 dana rata u Ukrajini, zaradila 93 milijarde evra (98 milijardi dolara) od izvoza fosilnih goriva tokom, navodi se u izveštaju Centra za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA), koje prenosi Gardijan.

Kako se navodi, većina tog goriva poslata je u Evropsku uniju (EU) i po prosečnoj izvoznoj ceni za oko 60 odsto višoj nego prošle godine.

Izveštaj CREA, čije je sedište u Finskoj, pokazao je da je EU uzela 61 odsto ruskog izvoza fosilnih goriva tokom prvih 100 dana rata, u vrednosti od oko 57 milijardi evra (60 milijardi dolara).

Najveći uvoznici bili su Kina sa 12,6 milijardi evra, Nemačka (12,1 milijardi) i Italija (7,8 milijardi).

Ruski prihodi od fosilnih goriva dolaze na prvom mestu od prodaje sirove nafte (46 milijardi), a zatim slede gas iz cevovoda, naftni proizvodi, tečni prirodni gas (LNG) i ugalj.

Čak i dok je ruski izvoz opao u maju, a zemlje i kompanije su izbegavale njene isporuke zbog invazije na Ukrajinu, globalni rast cena fosilnih goriva nastavio je da puni blagajnu Kremlja.

Prosečne izvozne cene Rusije bile su oko 60 odsto više nego prošle godine, navodi CREA.

Neke zemlje su povećale svoje kupovine iz Moskve, uključujući Kinu, Indiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Francusku, dodaje se u izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.