Korbin nejasan o napuštanju EU 1Foto: EPA-EFE JONATHAN HORDLE ITV

Red ljutnje i rasprave, red „uznemirujuće“ količine osmeha – tako bi se u najkraćim crtama mogla opisati prva TV (ITV) debata lidera konzervativaca Borisa DŽonsona i lidera laburista DŽeremija Korbina uoči predstojećih izbora u Britaniji 12. decembra.

Ocene su da nijedan od govornika nije izneo dovoljno ubedljiv argument zašto bi im birači verovali i da su sve vreme insistirali na slabim tačkama onog drugog.

Dok je aktuelni premijer DŽonson optuživao opozicionog lidera za „miniranje“ Bregzita, Korbin je uspešno zaobišao pitanje koje mu je vođa konzervativaca više puta postavio – da li bi podržao izlazak ili ostanak u EU na novom referendumu.

DŽonson je veći deo debate, koja je trajala sat vremena, pokušavao da se nametne kao jedini pravi lider koji može valjano sprovesti Bregzit, piše portal politico.eu.

Dao je čvrsto obećanje da će izvesti Britaniju iz EU do 31. januara garantujući novi trgovinski sporazum do kraja sledeće godine, piše Gardijan.

„Sigurno ćemo izaći 31. januara jer imamo sporazum … to je već gotova stvar“, rekao je DŽonson, aludirajući na sporazum o izlasku koji je postigao s EU, ali koji nije bio prihvaćen u britanskom parlamentu.

S druge strane, Korbin je rekao da želi da pregovara o novom sporazumu o izlasku iz EU koji bi trebalo da bude dogovoren u roku od šest meseci, a zatim bi se o njemu glasalo na referendumu. Dodao je i da će prihvatiti i sprovesti bilo koji rezultat tog glasanja.

Odbacio je tvrdnje DŽonsona da će ispregovarati novi trgovinski sporazum sa EU do kraja 2020. kao fantaziju, navodeći da obično treba više godina da bi se postigli takvi dogovori. „Nećete to uraditi za nekoliko meseci, i to savršeno znate“, rekao je Korbin DŽonsonu.

Takođe, rasprava se povela oko toga koji će od njih dvojice najbolje zaštititi Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) ako pobedi na opštim izborima, kada je laburistički lider optužio premijera da je spreman da proda NHS američkim korporacijama. DŽonson je ranije ovakve tvrdnje nazivao teorijama zavere.

Vođa laburista je ovog puta mahao dokumentom o „tajnim sastancima“ koje je vlada u Londonu navodno imala sa američkim predstavnicima koji su se nadali da će im biti obezbeđen pun pristup britanskom zdravstvenom sektoru kao deo bilateralnog trgovinskog sporazuma posle Bregzita.

DŽonson je replicirao da je to „apsolutna glupost“ i „potpuno neistina“.

Kratka anketa YouGov obavljena nakon debate pokazala je da su dvojica lidera u očima javnosti bila gotovo rame uz rame – 51 odsto anketiranih smatra da je DŽonson pobedio u debati, a 49 odsto da je Korbin trijumfovao.

Ovaj rezultat svakako godi Korbinu koji je u debatu ušao sa znatno većim zaostatkom u odnosu na DŽonsona, iako mu neće dati „čarobni štapić“ da menja igru, što mu je potrebno kako bi radikalno promenio kampanju, ocenjuje Politiko.

Voditeljka TV debate DŽuli Ečingem zamolila je Korbina i DŽonsona da naprave dobar gest i obećaju da stvari neće biti „gorke i gadne“ tokom naredne tri predizborne nedelje. Posle pogleda koje su razmenili s nelagodom, usledilo je najneugodnije rukovanje u istoriji televizije, komentariše Politiko.

Relaksirajući deo debate bio je sam kraj kada je voditeljka DŽonsona i Korbina pitala kakve će poklone ostaviti pod novogodišnju jelku? Korbin je odabrao knjigu Čarlsa Dikensa „Božićna bajka“, iz koje bi, kako je rekao, DŽonson „mogao da razume koliko je gadan lik Ebenizer Skrudž“.

Premijer je ponudio svoj dogovor o Bregzitu kao dobro štivo za čitanje, ali na podsećanje voditeljke da bi odgovor trebalo da bude nepolitičan, opredelio se za džem od šljiva. Na to je šaljivo reagovao Korbin pohvalivši se da pravi odličan pekmez.

Torijevci „obmanuli javnost“

Dok je DŽonson raspravljao o sa Korbinom uživo na ITV-u, kancelarija za štampu Konzervativne partije promenila je nalog na Tviteru u „FactCheckUK“ na kojem je iznela stav da je DŽonson pobednik TV debate. Potez je doveo do ismevanja na Tviteru i kritika od strane organizacija za proveru činjenica, te je ubrzo vraćen prvobitni tviter nalog konzervativaca CCHQPress. Ministar spoljnih poslova Dominik Rab juče ujutru je gostujući na Bi-Bi-Siju branio taj potez kazavši da „niko ne govori o rezanju i potiskivanju društvenih medija“. U saopštenju Tvitera navodi se da su konzervativci obmanuli javnost te da će u slučaju da se „ponovi isti štos preduzeti odlučnu akciju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.