"Kraljica je umrla mirno u Balmoralu": Iza kulisa - šaputanja i sati neizvesnosti pre i posle vesti o smrti Elizabete II 1Foto: Shutterstock/Alessia Pierdomenico

Stiglo je upozorenje, a zatim izjava za koju su se svi nadali da neće čuti: 70-godišnja vladavina je završena.

Odmah je bilo očigledno da se nešto ozbiljno dešava. Ubrzo posle podneva, Nadim Zahavi, kancelar vojvodstva Lankaster, hitno je krenuo u Donji dom da preda poruku Liz Trus. Zadržao se da održi šapatom brifing sa novim premijerom dok se Kir Starmer obratio većnici.

Nekoliko trenutaka kasnije, Angeli Rainer, zamenici lidera laburista, takođe je uručen list papira. Proverila je njegov sadržaj, pre nego što je podigla pogled u trenutku sumnje i zabrinutosti.

Debata o ograničenju cene energije se nastavila, ali odjednom vladina pomoć od 150 milijardi funti više nije bila priča dana.

Prisutni novinari su brzo primetili. Znajući da je to moralo biti nešto značajno da izazove takav nalet aktivnosti, spekulacije su se brzo okrenule zdravlju kraljice.

Devedesetšestogodišnja Elizabeta II je izgledala slabo kada je dva dana ranije pozvala Trus da formira vladu u Balmoralu, sa modricama, verovatno od kanile, jasno vidljivim na njenoj desnoj ruci.

Nijetrebalo dugo čekati. Nešto posle 12.30 časova, Bakingemska palata je objavila neobično direktno saopštenje. „Kraljičini lekari su zabrinuti za zdravlje Njenog Veličanstva i preporučili su joj da ostane pod medicinskim nadzorom“, navodi se.

Ostali detalji su bili šturi: „Kraljici je ugodno’“, pisalo je, ali nije bilo ništa pozitivno o njenom zdravstvenom stanju.

Nekoliko minuta kasnije, raspravu u Donjem domu je nakratko prekinula Lindzi Hojl, predsednica, baš kada je Ijan Blekford, lider SNP-a iz Vestminstera, bio na nogama.

Po konvenciji, Donji dom obično ne raspravlja niti čak pominje monarha, ali ovog puta napravljen je presedan. Hojl je kraljici ponudio „najbolje želje“ u kratkoj izjavi pre nego što je zamolio poslanika da nastavi.

Usledio je niz zvaničnih poruka, koje su sve naglašavale ozbiljnost kraljičinog stanja, piše Gardijan.

Tras i Starmer su rekli da su oboje  je rekla da je bila „duboko zabrinuti“. Džastin Velbi, nadbiskup od Kenterberija, napisao je na Tviteru: „Neka Božje prisustvo ojača i uteši Njeno Veličanstvo, njenu porodicu i one koji se brinu o njoj u Balmoralu.

U Vestminsteru je rečeno da je „ljudima sa ustavnim ulogama“ rečeno da se pripreme za najgore. Pomoćnik jednog je rekao da su bili angažovani u nizu „hitnih poziva“ u vreme ručka dok su zvanična tela ispitivala svoje stanje spremnosti za ono što je poznato kao Operacija Londonski most, planove koji su postojali za smrt kraljice, počevši od 10. dana žalosti koji kulminiraju državnom sahranom.

Bivši lider opozicije rekao je prijateljima „tako to ide“ – da su zvanično upozorenje iz palate i izjave koje su usledile u skladu sa protokolom o kojem je svojevremeno obavešten.

Ali iza kulisa, kraljevskim novinarima je rečeno da „most nije srušen“ – što znači da je, koliko god bila ozbiljna situacija, kraljica još uvek živa u svom škotskom domu.

Bi-Bi-Si je do sada naglo prekinuo Bargain Hunt na svom vodećem kanalu oko 12.40 časova, ekran je na trenutak postao crn pre nego što se pojavila voditeljka vesti Džoana Gosling i pročitala izjavu palate.

Nacionalni emiter se okrenuo stalnom izveštavanju u vestima, a Hju Edvards je nosio crnu kravatu, a kasnije je preuzeo dužnost da izveštava o događajima.

Kraljičina porodica počela je da se okuplja u Balmoralu. Princ Čarls, njen najstariji sin i naslednik, već je bio pored kraljice kada je vest izašla.

On je boravio sa svojom suprugom Kamilom u Birkalu, u blizini na imanju Aberdinšir, i, kako se izveštava, redovno je posećivao kraljicu tokom leta jer je njeno zdravlje bilo nesigurno.

Princeza Anne, takođe u Škotskoj, brzo je krenula u Balmoral i ubrzo su ostala monarhova deca i njeni unuci bili na putu. Princ Vilijam, zajedno sa princom Endrjuom i drugima, uzeo je specijalni RAF avion iz Northolta u severozapadnom Londonu do Aberdina da bi bio pored monarha, stigavši u Balmoral u konvoju nešto posle 17 časova.

Princ Hari, koji je trebalo da se pojavi na ceremoniji dodele dobrotvornih nagrada, povukao se i sam krenuo u Balmoral, iako njegova supruga Megan nije bila pored njega. Kejt, vojvotkinja od Kembridža, ostala je u Vindzoru, pokupivši svoje troje male dece prvog dana u novoj školi – prvi put da su svo troje Džordža, Šarlot i Luisa zajedno išli u školu.

Vreme bilo loše, ali su grupe dobronamernika počele da se okupljaju u Bakingemskoj palati i u Balmoralu kako je popodne prešlo u rano veče. Džo Bajden, američki predsednik, rekao je Trusu tokom popodnevnog video sastanka o ukrajinskoj krizi da on i njegova supruga „imaju u mislima kraljicu i njenu porodicu“.

Nekoliko sati u javnosti nije bilo jasno šta se dešava. Ali privatno, dogodilo se najgore: kraljica je preminula. 70-godišnja vladavina završila se nakon, kako se čini, kratke, konačne bolesti. Sekretar kabineta Sajmon Kejs rekao je Trusu u 16.30, a proći će dva sata pre nego što će vest biti objavljena u zemlji.

Kraljevskim dopisnicima je rečeno da očekuju upozorenje neposredno pre zvaničnog saopštenja – što je uobičajena praksa u palati – a ono je stiglo nešto pre 18.30. Usledila je izjava za koju su se svi nadali da neće čuti.

„Kraljica je umrla mirno u Balmoralu danas popodne“, počelo je. Vladavina koja je počela crno-belo 1952. godine došla je do mračnog kraja 70 godina kasnije, a vest bi u trenu odjeknula širom sveta na društvenim mrežama. Ali kako je to bilo, palata je naglasila sukcesiju: „Kralj i kraljica supruga ostaće večeras u Balmoralu i sutra će se vratiti u London“.

Bi-Bi-Si je presekao zastavu u Bakingemskoj palati koja već visi na pola koplja. Edvards se očigledno pripremao da napravi najemotivniju najavu u svojoj radiodifuznoj karijeri, a izgledao je i zvučao blizu suza.

„Pre nekoliko trenutaka, Bakingemska palata objavila je smrt Njenog Veličanstva kraljice Elizabete Druge“, rekao je on i ponovio tu najavu nekoliko puta, kao da je vest previše da bi se prihvatila jednim kazivanjem.

Usledila je himna, a potom i nekoliko trenutaka za razmišljanje onih koji gledaju vesti. Kralj Čarls III, koji je stupio na tron u neizbežnom trenutku porodične tragedije, objavio je saopštenje oko 20 minuta kasnije. „Biću utešen i podržan našim saznanjem o poštovanju i dubokoj naklonosti u kojoj je kraljica bila tako široko prihvaćena“, rekao je on, prvi od mnogih zvaničnih i ličnih počasti.

Trus, dva dana nakon što je bila kraljičina 15. i, pokazalo se, poslednja premijerka, izašla je u Dauning strit. Izgledajući pomalo nesigurno, premijerka je rekla da je kraljica „stena na kojoj je sagrađena moderna Britanija“, a završila je, takođe joj je glas na mestima pucao, izjavivši: „Bože čuvaj kralja“.

Gomile, na hiljade, počele su da se okupljaju u Bakingemskoj palati i Balmoralu. U međuvremenu, Bi-Bi-Si je tražio odgovarajući deo simbolike i pronašao ga pošto je prebacio izveštavanje na zamak Vindzor. Iza krova zamka pojavila se duga i na trenutak se kamera zadržala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.