Lukašenko: Što se tiče Jevgenija Prigožina, on je u Sankt Peterburgu, a možda je otišao u Moskvu 1Foto: EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH/SPUTNIK

Šef plaćeničke, paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin – koji je predvodio kratkotrajnu oružanu pobunu u Rusiji prošlog meseca – nalazi se u Rusiji, kaže dugogodišnji beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, prenosi BBC.

Gde se nalazi Prigožin bila je misterija otkako je viđen u južnoj Rusiji tokom pobune.

Prema dogovoru o okončanju pobune, optužbe protiv Prigožina su odbačene i trebalo mu je dozvoliti da se preseli u Belorusiju.

Lukašenko je pomogao u posredovanju u sporazumu o okončanju pobune.

Ruska Gazeta, takođe piše da je Lukašenko, na sastanku sa predstavnicima beloruskih i stranih medija, rekao da „ruski biznismen Prigožin trenutno nije u Belorusiji“.

Prema Lukašenkovim rečima, borci Vagnera su trenutno u svojim kampovima. On takođe ne vidi bilo kakve rizike u raspoređivanju Vagnerovih boraca na teritoriji Belorusije.

Lukašenko je istakao da je Vagneru ponuđeno nekoliko bivših vojnih kampova, ali da oni „imaju drugačiju viziju raspoređivanja u Belorusiji“.

„Što se tiče Jevgenija Prigožina, on je u Sankt Peterburgu. Možda je otišao u Moskvu, ali nije na teritoriji Belorusije“, rekao je beloruski predsednik.

Dodao je da za pitanja o Vagneru ne bi trebalo da se obraćaju njemu, s obzirom da je to „ruska kompanija“. Istovremeno, prema rečima predsednika Belorusije, kretanje vagnerovih boraca Vagnera u Belorusiju zavisi od rukovodstva kompanije i ruskih vlasti.

Yevgeny Prigozhin
Foto: BETAPHOTO AP Photo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari