Foto: EPA/ MIRAFLORES PRESS

Kako prenosi Bi-Bi-Si, Maduro je novoosnovanoj ustavotvornoj skupštini rekao da hoće „lično da razgovara“ sa Trampom, kada njih dvojica budu prisustvovala Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku narednog meseca. Tramp je nedavno zatražio da se Maduru uvedu sankcije, optuživši ga da podriva demokratiju. Trampova administracija nazvala je Madura diktatorom i pokrenula je sankcije protiv njega i velikog broja drugih venecuelanskih zvaničnika, nakon izbora za ustavotvornu skupštinu i višemesečnih protesta opozicije tokom kojih je u sukobima sa policijom bilo više desetina žrtava.

„Ako je on (Tramp) toliko zainteresovan za Venecuelu, ovo me ovde. Gospodine Tramp, evo moje ruke“, rekao je Maduro tokom trosatnog govora pred Skupštinom. Međutim, tokom govora Maduro se vratio i uobičajenim temama usmerenim protiv Sjedinjenih Američkih Država, optuživši ih da su „imperijalisti“ koji spremaju zaveru protiv njegove vlade. „Nikada nećemo pokleknuti pred stranim silama“, naglasio je Maduro i najavio da će nametnute sankcije dovesti u pitanje na nekom američkom sudu.

Nakon govora, Maduro je dobio aplauz i ovacije u ustavotvornoj skupštini koja ga je potvrdila kao predsednika zemlje. Ustavotvorna skupština je saopštila da je venecuelanski lider u „potpunosti ispunio svoj dug i ustavne obaveze“ i da ga zato potvrđuje „kao ustavnog predsednika Bolivarske Republike Venecuele, šefa države i vlade, kao i vrhovnog komandanta oružanih snaga“.

 Kongres u Venecueli, koji kontroliše opozicija, poriče legitimnost novoosnovane skupštine, koju su osudili i mnogi internacionalni lideri. U svom govoru, Maduro je rekao da ustavotvorna skupština ima autoritet nad svim ograncima vlade, uključujući i predsednika. On je rekao i da će skupština dovesti do mira tako što će ujediniti različite delove društva kako bi zajedno prepravili Ustav. Kritičari, međutim, tvrde da je to samo način da predsednik proširi svoju moć i utvrdi svoju poziciju.