MAJE: Portal Vijesti ponovo meta hakerskih napada 1Foto: FreeImages / Miguel Ugalde

Prema informacijama dobijenim od IT stručnjaka iz razvojnog tima Vijesti iz Praga, organizovanje ovako složenog hakerskog napada, ogromnog obima, zahteva velika sredstva koja se mere desetinama hiljada evra.

Imajući to u vidu, kao i činjenicu da je prilikom prethodnih napada jasan cilj bio da se spreči objavljivanje podataka o potencijalnoj političkoj korupciji u koju je umešan vrh vladajuće partije, nesporno je da postoji interes da se po svaku cenu ugasi portal Vijesti, navodi se u saopštenju MAJE. Ističe se da, i pored brutalnih napada, najznačajniji i najčitaniji portal u Crnoj Gori uspeva da kontinuirano informiše građane o ključnim problemima, uključujući i političku korupciju.

Nakon prethodnih napada Vijesti su sve relevantne informacije prosledile nadležnim državnim organima, ali do danas nije bilo nikakvih pomaka u otkrivanju počinilaca i nalogodavaca. Zbog toga MAJE sada poziva Evropsku uniju da reaguje i da zatraži od crnogorskih institucija da obezbede slobodu izražavanja i objektivno informisanje javnosti.