Makron: Još moguće oživljavanje sporazuma o iranskom nuklearnom programu 1foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) ocenio je da je ponovno pokretanje iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine „i dalje moguće“ pod uslovom da se „interveniše što je pre moguće“, saopštila je večeras Jelisejska palata posle razgovora Makrona i iranskog kolege Ebrahima Raisija.

Makron je posle nekoliko meseci obustave pregovora u Beču o oživljavanju sporazuma, izrazio razočarenje nedostatkom napretka i zatražio od Raisija da se Iran vrati na sprovođenje svojih obaveza prema nuklearnom sporazumu.

Prema iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, Teheranu je ponuđeno ukidanje dela sankcija koje su gušile njegovu privredu u zamenu za drastično smanjenje njegovog nuklearnog programa stavljenog pod strogu kontrolu UN.

Međutim, SAD su jednostrano istsupile iz sporazuma 2018. pod predsedništvom Donalda Trampa (Trump) i ponovo uspostavile kaznene mere. Kao odgovor na to, Iran je postepeno odustajao od svojih preuzetih obaveza.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i „grupa 5 plus 1“, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.