Marina le Pen optužila Makrona za izdaju zemlje 1 Marina le Pen Foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Ugovor o prijateljstvu sa Nemačkom, kako ga kvalifikuje Nemački radio (DLF), kritikovale su i druge desne populističke grupe u Francuskoj, a rezerve je izrazila i konzervativna stranka Republikanci, čiji su predsednici ranije bili Alen Žipe i Nikola Sarkozi.

U video poruci objavljenoj za vikend, Le Pen je optužila Makrona da dopušta da delovi Francuske – Alzas i Loren – dođu pod kontrolu Nemačke. Francuski predsednik navodno je spreman da stalno mesto svoje zemlje u Savetu bezbednosti UN podeli sa Nemačkom, čime bi Francuska izgubila status velike sile. Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) piše da takvog nečeg u tekstu Ugovora iz Ahena nema. „Makron prodaje našu zemlju komad po komad i urušava naš suverenitet“, tvrdila je Marina le Pen.

Ugovor će, prema izveštajima, olakšati komunalnu saradnju u pograničnim regionima. On, navodi DLF, Francuskoj otvara mogućnost da svoje odluke u Savetu bezbednosti UN usaglašava sa partnerima iz Evropske unije. Dokument će predstavljati obnovu Jelisejskog ugovora iz 1963.

Jelisejski ugovor potpisali su Šarl de Gol i Konrad Adenauer i predviđao je saradnju dveju vlada u svim bitnim pitanjima spoljne, bezbednosne, kulturne, kao i politike u vezi sa mladima.

„Marina le Pen i ‘Žuti prsluci’ u Francuskoj teorijama zavere stvaraju atmosferu protiv nemačko-francuskog ugovora o prijateljstvu. Zemlja je pred ‘rasprodajom’ – vlada mora reagovati“, piše FAZ.

Vlada je i reagovala – objavom teksta ugovora. Francuska ministarka za Evropu Natali Loazo rekla je da bi priče koje kolaju „bile zabavne da nisu jadne“. Ona je na Tviteru napisala da je reč o obmanama punim mržnje.

Nikola Dipon-Enjan iz partije „Debout la France“, koja je saveznik Nacionalnog zbora, tvrdio je da će u Alzasu i Lotaringiji ubuduće moći da važe „nemački zakoni“ i podvukao da jedan član Ugovora iz Ahena predviđa dvojezičnost. Francuska, rekao je Dipon-Enjan, žrtvuje svoj međunarodni položaj obavezujući se da će sve spoljnopolitičke odluke usklađivati s Berlinom.

Republikanci su takođe izrazili svoje rezerve. Narodni poslanik Žilijen Ober kritikovao je Makrona zbog navodnog manjka transparentnosti. Upitna je ustavnost dvojezičnosti u Alzasu i Loreni, rekao je Ober.

Francuska nije ratifikovala evropsku Povelju o zaštiti regionalnih i manjinskih jezika. Poslednji pokušaj 2015. naišao je na protivljenje Senata.

Student Matje Lafler iz omladinske organizacije Republikanaca na internetu je objavio peticiju pod nazivom „Ne Ugovoru iz Ahena!“ On navodi da je Francuska pod pretnjom i da joj se sprema njen sopstveni „Ugovor iz Versaja“.