Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

„Iz regiona često čujemo glasove kako EU mora biti prisutnija na Zapadnom Balkanu. A evo kako to izgleda u poslednjih deset godina: više od osam milijardi investicija, trgovina udvostručena i prelazi preko 49,5 milijardi. EU je glavni trgovinski partner regiona i čini 73 odsto njegove trgovine, a region je povećao i izvoz u EU za 142 odsto. Poruke o vladavini prava nisu jedine važne poruke koje se, s pravom, moraju slati – ali naš građanin želi pre svega da bolje živi i da oseti te benefite“, rekao je Marković obraćajući se Odboru za evropke integracije u Bundestagu.

Govoreći o procesu evropske integracije Marković je rekao da Crna Gora ne kalkuliše. „Naša orijentacija i kurs je jasan. Mi smo zemlja koja se u svim slučajevima pridružuje zajedničkoj, spoljnoj i bezbednosnoj politici EU i koja se pokazala kao odgovorna članica i pouzdan saveznik u NATO-u“, rekao je on.

Premijer Crne Gore je rekao i da je evidentno da organizovani kriminal gubi bitku sa državom i da su institucije sve jače i efikasnije.

On je kazao da je sudska vlast ojačala svoje kapacitete i podigla nivo efikasnosti i ažurnosti, i da je primer presuda u procesu za pokušaj terorizma.

„Sudstvo je pokazalo da je imuno na pritiske spolja i da je profesionalno obavilo svoj posao u najkompleksnijem sudskom procesu u novijoj istoriji pravosuđa“, naveo je on.

Podgorički Viši sud osudio je lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića na po pet godina zatvora u slučaju pokušaja terorizma. Sud im nije odredio pritvor tako da će pravosnažnu presudu čekati na slobodi.

Ruski državljanin Eduard Šišmakov osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina a Vladimir Popov na 12 godina. Za njih Tužilaštvo tvrdi da su agenti ruske obaveštajne službe GRU i oni nisu dostupni crnogorskim vlastima. Oni su označeni kao organizatori pokušaja terorizma i kriminalnog udruživanja.

Od srpskih državljana na najtežu kaznu od osam godina je osuđen bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić. Njemu je produžen pritvor do pravosnažnosti presude.

Povezani tekstovi