Foto: Pixabay/ Buecherwurm_65

Taj medij se poziva na izraelske zvaničnike koji su rekli da je savetnik za nacionalnu bezbednost SAD upozoren na mogući plan na sastanku sa izraelskim kolegom Meirom Ben Šabatom pre dve nedelje.

Mosad je navodno predstavio nekoliko scenarija po kojima bi Iranci izveli napad.

„Još uvek nije jasno šta Iranci pokušavaju da urade i kako planiraju da to urade, ali je jasno da je iranska temperatura raste kao rezultat rastuće kampanje pritiska SAD protiv njih i oni razmatraju osvetu protiv interesa SAD u Zalivu“, rekao je navodno anonimni zvaničnik.

SAD su u utorak objavile da su poslale više bombardera B-52 u oblasti Bliskog istoka kao odgovor na mogući planirani napad Irana.

Slanje letelica se pravda „jasnim signalima datim u skorije vreme koji pokazuju da se iranske snage i oni koje rade za njih pripremaju za mogući napad na američke snage“, naveo je Pentagon.

Predsednik SAD Donald Tramp je pre godinu dana povukao SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine postignutog da bi se Iran sprečio da proizvodi atomsku bombu, a koji je Tramp smatrao suviše slabim.

Od tada, na nezadovoljstvo njegovih evropskih saveznika koji su i dalje privrženi sporazumu, predsednik SAD nastavlja da jača svoju kampanju „maksimalnog pritiska“ na iranski režim, prenosi Frans pres.

Povezani tekstovi