Međusobne optužbe SAD i Rusije nakon pada drona 1Foto: Shutterstock

Vašington optužuje Rusiju za pad američkog drona u Crnom moru, Moskva odbacuje optužbe i govori o „provokaciji“. Istovremeno, obe strane ističu da ne žele sukob.

Informacije SAD o incidentu iznad Crnog mora značajno se razlikuju od ruskih. Moskva naglašava da američki dron nisu gađali ruski avioni, niti je napadnut na bilo koji drugi način. Nije bilo kontakta, navodi Moskva, dron je pao u more posle oštrog manevra koji je sam izveo.

U Vašingtonu je portparol Pentagona Pet Rajder naglasio: „Jedan od ruskih aviona SU-27 dotakao je propeler drona MQ-9. Američke snage su tada morale da obore dron iznad međunarodnih voda. Pre sudara, ruski mlaznjaci više puta su izbacivali gorivo na dron i nesmotreno i neprofesionalno leteli ispred njega.“

Dron „pun osetljive tehnologije za izviđanje“

Prema proceni bivšeg vrhovnog komandanta NATO u Evropi Veslija Klarka, SAD će pokušati da izvuku oboreni dron iz Crnog mora pre nego što to ruska strana učini: „Tim dronovima rukujemo s najvećim oprezom“, rekao je Klark za CNN. „Te dronove još nismo stavili na raspolaganje Ukrajincima, jer su opremljeni s mnogo osetljive izviđačke tehnologije. Možda bismo u ovom slučaju uspeli da izbrišemo sačuvane podatke daljinskim upravljačem. Nadam se da smo to uradili“, naglasio je Klark piše DW.

Američki dronovi MQ-9 su bespilotne letelice dugačke oko deset metara i s raspono krila od 20 metara. Oni se prvenstveno koriste za izviđanje, ali mogu da budu opremljeni i raketama.

Ruski ambasador govori o „provokaciji“

Vlada SAD pozvala je ruskog ambasadora Anatolija Antonova u Stejt department. U pisanoj izjavi koju je objavila ruska ambasada u Vašingtonu, Antonov je optužio SAD da prikupljaju obaveštajne podatke koje onda Ukrajina koristi za napade na ruske snage i rusku teritoriju. Antonov je incident sa dronom nazvao „provokacijom“ i pozvao SAD da obustave operacije u blizini ruske granice. Istovremeno, ambasador je naglasio da ruska strana nije tražila konfrontaciju sa Sjedinjenim Državama.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi odbacio je prethodni izveštaj Rusije o padu drona i upozorio Moskvu na opasnost od eskalacije. Sjedinjene Države imaju pravo da izvode izviđačke letove iznad međunarodnih voda, naglasio je Kirbi. Prema njegovim rečima, Vašington razmatra da objavi snimak sudara američkog drona s jednim od ruskih aviona kako bi potvrdio američki izveštaj o incidentu.

Kirbi: Držite kanale za razgovor otvorenim

Kirbi je u intervjuu za CNN istovremeno naglasio da Vašington i dalje traži dijalog sa Moskvom: „Zato želimo da kanale komunikacije držimo otvorenim kako bismo mogli da nastavimo da veoma direktno i otvoreno razmenjujemo ono što nas brine.“

Do sada su obje strane sledile liniju: oštra retorika, ali bez interesovanja za stvarnu, a kamoli vojnu eskalaciju.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari