Meduza: Na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima u Rusiji lažirano 17 miliona glasačkih listića 1EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Analiza arhiviranog snimka biračkih mesta u Rusiji koji je nastao tokom prošlogodišnjih parlamentarnih izbora ukazuje da je lažirano više od 17 miliona glasačkih listića, izvestio je danas nezavisni portal Meduza, preneo je Moskou tajms.

Ruska Centralna izborna komisija je tokom izbora u septembru prošle godine, piše portal, saopštila da nema dovoljno novca da obezbedi onlajn video-striming sa svih biračkih mesta.

Meduza je, međutim, saopštila da je došla do snimka od milion sati sa više od 9.000 biračkih mesta u 19 regiona. Portal je naveo da je potom upotrebio veštačku inteligenciju za analizu snimaka sa 3.505 biračkih mesta.

Rezultati su pokazali, tvrdi Meduza, da je na ovim biračkim mestima glasalo manje od dva miliona glasača dok je prema zvaničnim podacima, na njima registrovano 3,2 miliona glasova.

Kako je portal naveo, to znači da je otprillike trećina glasačkih listića bila lažirana i da ukoliko je ovaj obrazac ponavljan širom Rusije, ukupan broj lažiranih listića na izborima za Državnu dumu je čak 17,1 milion.

Prema zvaničnim izbornim rezultatima, pobedu je odnela vladajuća Jedinstvena Rusija, koju podržava Kremlj, sa osvojenih malo preko 28 miliona glasova ili 49,8 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.