Medvedev se ruga kandidaturi Bajdena, nazvao ga "očajnim dedom" 1Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, koji je od početka sukoba u Ukrajini postao žestoki kritičar Zapada, ismevao je američkog predsednika Džoa Bajdena kao „očajnog dedu” nakon što je najavio svoju kandidaturu za izbore 2024. godine.

„Bajden je doneo odluku. Očajni deda“, napisao je Medvedev na Telegramu o 80-godišnjem predsedniku.

„Da sam američka vojska, odmah bih napravio lažni kovčeg sa lažnim nuklearnim kodovima u slučaju da pobedi (na izborima), da izbegnem nepopravljive posledice“, dodao je Medvedev, prenosi Index.hr, pozivajući se na agenciju Hina.

Bajden je najavio da će se kandidovati za predsednika sledeće godine, ali bi njegove godine mogle da budu otežavajući faktor. Nikada ranije Amerikanci nisu birali tako starog predsednika, niti je bilo koji kandidat od njih tražio da predaju ključeve Bele kuće do njegove 86. godine.

U novembru 2021. i februaru 2023. predsednik je prošao lekarske preglede, čiji je zaključak bio da je „dobrog zdravlja“. Međutim, u zemlji u kojoj je utisak izuzetno važan i gde kandidat mora da zrači vitalnošću, predsednik ne može da sakrije svoje godine.

Njegov tempo je oprezniji, govor mu je ponekad nejasan, a ponekad i sam deluje zbunjeno, što republikanska opozicija koristi da dovede u pitanje oštrinu njegovog uma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari