Foto: EPA-EFE ANDY RAIN

Kako javlja Bi-Bi-Si, ona je rekla da će prema predlogu zakona o povlačenju iz EU Bregzit formalno početi u petak, 29. marta 2019. godine u 23 sata. Članovi parlamenta će naredne sedmice razmatrati ovaj predlog zakona, ali Mej je naglasila da će biti sprečen svaki pokušaj da se proces zaustavi ili uspori.

Britanija je odlučila da napusti EU nakon referenduma 2016, kada je 51,9 glasača podržalo Bregzit. Premijerka je naglasila da odluka da se precizno vreme Bregzita stavi na „prvu stranicu“ zakona pokazuje rešenost vlade da se ovaj proces sprovede. „Neka niko ne sumnja u našu odluku i ne dovodi u pitanje našu rešenost, Bregzit se događa. To će biti zabeleženo crno na belo na prvoj strani ovog istorijskog zakona: Britanija će napustiti EU 29. marta 2019. u 23 sata“, rekla je Mej. Ona kaže da većina ljudi želi da se političari sastanu i pregovaraju o dobroj pogodbi za Bregzit i dodaje da članovi Parlamenta treba „na svaki način“ da pomognu da se razmotri predlog zakona. Premijerka je rekla da će vlada poslušati predloge članova Parlamenta ukoliko oni imaju neke ideje za poboljšanje zakona, ali da neće tolerisati pokušaje da se proces zaustavi. „Nećemo tolerisati pokušaje bilo koje strane da se proces odobravanja ovog zakona upotrebi kao mehanizam za nepoštovanje demokratskih želja britanskog naroda tako što bi se usporio ili zaustavio naš odlazak iz EU“, naglasila je Mej. Članovima Parlamenta je ranije rečeno da je, u okviru ovog zakona, predloženo 300 ispravki i 54 nove klauzule. Premijerka je rekla da je ovaj „istorijski“ zakon „od ključnog značaja za glatko i mirno sprovođenje Bregzita“ i da će doneti „najveću moguću jasnoću i sigurnost za sva preduzeća i porodice širom zemlje“.

Laburistički član parlamenta Čuka Umuna kaže da mnogi stručnjaci smatraju da postavljanje marta 2019. kao datuma za odlazak iz EU neće ostaviti mnogo vremena za pregovore. On je za Bi-Bi-Si Radio 5 rekao: „Lord Bridžes kaže da misli da Vlada neće moći da završi pregovore o sporazumu za period tranzicije do 2019. tako da će nam zapravo možda trebati još vremena“. Lord Ker, bivši diplomata koji je učestvovao u izradi člana 50 Lisabonskog sporazuma koji je Britanija iskoristila za izlazak iz EU, kaže da stavljanje tačnog datuma Bregzita na zakon ne znači da se proces povlačenja ne može izmeniti. S druge strane, član Parlamenta iz Konzervativne stranke Piter Bon je pozdravio odluku da se datum odlaska iz EU unese u zakon, rekavši da je to „veoma veliki i važan korak“.

Ali, kako navodi Bi-Bi-Si, sada se postavlja pitanje Irske, koje se pojavilo nakon što je sa sastanka diplomata EU ove nedelje procurila informacija o tome da će Severna Irska možda morati da se povinuje pravilima EU o carinskoj uniji i jedinstvenom tržištu posle Bregzita, kako bi izbegla uvođenje granične kontrole. I Britanija i EU tvrde da su posvećeni tome da osiguraju da Bregzit ne dovede do narušavanja Sporazuma iz Belfasta iz 1998. ni do uvođenja stroge pogranične kontrole za Republiku Irsku. Međutim, čini se da je to u suprotnosti sa izjavom sekretara Severne Irske Džejmsa Brokenšira, koji je ove nedelje rekao da je „teško zamisliti“ da će Severna Irska ostati u carinskoj uniji ili jedinstvenom tržištu posle Bregzita.

Kako javlja Gardijan, glavni pregovarač EU o Bregzitu Mišel Barnije dao je britanskoj vladi rok od dve nedelje da preda „ključno“ pojašnjenje o finansijskim obavezama koje je voljna da ispoštuje, a tokom jučerašnje zajedničke konferencije za novinare sa britanskim sekretarom za Bregzit Dejvidom Dejvisom, delovalo je kao da nije ostvaren veliki napredak od kako je u oktobru na samitu EU lidera procenjeno da napredak nije dovoljan da bi počeli razgovori o budućim trgovinskim odnosima. Dejvis je ponovio obećanje koje je Tereza Mej dala u septembru: da će osigurati da nijedna zemlja članica EU ne bude na gubitku u roku od dve godine nakon što Britanija napusti blok, kao i da će poštovati obaveze date u prošlosti. To je ono što EU zahteva pre nego što otvori pregovore o periodu tranzicije ili principima budućeg trgovinskog sporazuma. Lideri EU bi trebalo da odluče da li je ostvaren „dovoljan napredak“ na samitu sredinom decembra. Osim toga, Dejvis je odbacio sugestije da bi pitanje irske granice moglo da bude rešeno tako što će Irska biti obavezana na jedinstveno tržište i carinsku uniju i naglasio da „neće biti novih granica u Ujedinjenom Kraljevstvu“.