Foto: FoNet/AP

Obraćajući se članovima parlamenta, Mej je ocenila da je Rusija „vrlo verovatno“ odgovorna za trovanje Skripala, koji je svojevremeno u Rusiji bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog toga što je radio za britansku obaveštajnu službu.

Britanska premijerka je rekla da je ruski ambasador u Londonu pozvan u Ministarstvo inostranih poslova i od njega je traženo da dostavi objašnjenje na koji način je ruski bojni otrov dospeo u Solzberi, gde je Skripal otrovan.

Ukoliko se dokaže da Moskva stoji iza tog trovanja, Vlada Velike Britanije će to tretirati „kao nezakonitu primenu sile“ od strane Rusije, rekla je Mej, prenosi AP.

Rusija: Ako London protera ruske diplomate, odgovor će biti munjevit

Ukoliko Velika Britanija povodom slučaja sa trovanjem bivšeg obaveštajca Sergeja Skripalja odluči da protera ruske diplomate, odgovor Moskve će biti adekvatan i munjevit — situacija u velikoj meri podseća na osmišljenu antirusku akciju, izjavio je šef komisije Saveta federacije Rusije za zaštitu suvereniteta Andrej Klimov, prenosi Sputnik.

Kako je rekao, incident sa Skripaljem, koji ne predstavlja nikakav interes za Rusiju, mogao bi biti iniciran od strane bezbednosnih službi koje operišu u Velikoj Britaniji.

„Reč je o ozbiljnoj zaveri protiv Rusije uzimajući u obzir trenutnu političku situaciju i predstojeće predsedničke izbore“, rekao je, navodi se na Sputniku.

Sputnik prenosi da je Klimov podsetio i da još uvek Velika Britanija nije iznela zvanične informacije o tome šta se dogodilo sa Aleksandrom Litvinjenkom i Borisom Berezovskim, samim tim, kako je ocenio, i sve ovo izgleda veoma čudno.

Prema njegovim rečima, situaciju sa Skripaljem potrebno je sagledati iz ugla ko iz ovog incidenta može najviše da profitira — ovo Rusiji nije potrebno, stoji na sajtu Sputnika.