Tereza Mej Foto: EPA-EFE/PARLIAMENTARY RECORDING

Znam da vam je dosta svega. Umorni ste od zakulisnih igara, od toga da se poslanici bave samo Bregzitom, dok vi brinete o obrazovanju vaše dece i o sistemu zdravstvene zaštite, rekla je Mej. Želite da se ova faza Bregzita završi. Slažem se i na vašoj sam strani, kazala je premijerka.

Poslanicima Donjeg doma Mej je poručila da je vreme da konačno odluče da li žele da Britanija napusti Evropsku uniju sa sporazumom koji je ona postigla sa Briselom, bez sporazuma, ili da uopšte ne izađe iz Unije. Ovo poslednje moglo bi da dovede do nepopravljivog urušavanja poverenja javnosti u političare, upozorila je Mej. Ona je istakla da je Parlament do sada uradio sve što je mogao kako bi se izbeglo donošenje odluke. Predlagali ste zakon za zakonom, amandman za amandmanom, a ni u jednom trenutku niste se izjasnili šta želite. Sve što ste bili spremni da kažete bilo je šta ne želite, rekla je Mej.

Mej je danas od Evropske unije tražila da se Velikoj Britaniji odobri produženje roka za Bregit do 30. juna, na šta je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk odgovorio da bi to bilo moguće samo ukoliko britanski parlament prethodno usvoji sporazum koji su usaglasili Brisel i London.

Povezani tekstovi