Mekonel: Tramp isprovocirao nerede kod Kongresa 1Foto: EPA-EFE/KEVIN DIETSCH /

Lider većine u američkom Senatu, republikanac Mič Mekonel, izjavio je danas u tom domu da je predsednik Donald Tramp „isprovocirao“ nerede u Kongresu 6. januara čime je eksplicitno za te događaje okrivio odlazećeg predsednika.

„Rulji su servirane laži. Isprovocirali su ih predsednik i drugi moćni ljudi“, rekao je Mekonel u svom prvom govoru od napada na zgradu Kongresa i nereda u kojima je nastradalo petoro ljudi, prenosi Glas Amerike.

Trampov poslednji dan na funkciji danas je takođe prvi dan povratka senatora na rad na novo zasedanje, kada taj gornji dom Kongresa treba da sprovede suđenje o opozivu Trampa i da potvrdi imenovane članove kabineta izabranog predsednika Džoa Bajdena, prenosi AP.

Demokrate i republikanci će zauzimati po 50 mesta u gornjem domu Kongresa, kada novi predsednik Džo Bajden stupi na dužnost u sredu. Njegova potpredsednica, Kamala Haris, prema američkom Ustavu, tada ima odlučujući glas u tom telu.

Tri nova izabrana demokratska senatora treba da polože zakletvu sutra ubrzo posle Bajdenove inauguracije ispred Kapitola koja se organizuje uz ogromne mere bezbednosti posle upada Trampovih pristalica u zgradu Kongresa.

Predstavnički dom američkog Kongresa prošle nedelje je opozvao Trampa po drugi put. Senat tek treba da zakaže suđenje da bi utvrdio da li je Tramp kriv po optužbi za koju ga tereti donji dom Kongresa.

Republikanski lider Mekonel je u svom obraćanju kolegama iz Senata takođe  upozorio da ravnomerna raspodela moći u tom telu ne daje demokratama „mandat za sveobuhvatne, ideološke promene“, i upozorio ih da ne pokušavaju da sprovedu velike zakonske reforme.

Početak novog zasedanja Kongresa primoraće senatore da se suoče sa post-Trampovskom erom, prelazom vlasti koji je skoro kao ni jedan drugi u istoriji SAD.

U američkom Senatu u toku su preteresi o potvrdi petoro članova Bajdenovog kabineta.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Mekonel: Tramp isprovocirao nerede kod Kongresa”

  1. Glasovi iz Postanskih sanducica je isprovociralo gradjane , ali kasno su se setili gde je na pravljena greska .

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.