Foto: Fonet/AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel će 18. svibnja u Sočiju s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati o velikom broju međunarodnih pitanja, uključujući i iranski nuklearni sporazum, najavio je Juri Ušakov, pomoćnik ruskog predsednika, a prenosi Aljazeera Balkans.

„Mi smo već objavili da će naš predsednik imati vrlo važan susret 18. svibnja. To će biti radni poset nemačke kancelarke Merkel. Dogovoreno je da dvoje lidera razgovaraju o bilateralnim odnosima i, prirodno, fokus će biti na aktualnim međunarodnim problemima“, kazao je Ušakov, a prenose ruski mediji.

Naveo je i kako će među temama razgovora biti „iranski nuklearni sporazum, mir u Siriji, kriza u Ukrajini i drugo“.

„Na dnevnom redu su svi mogući i nemogući problemi na međunarodnoj agendi“, potvrdio je Ušakov.

Telefonom razgovarali o Iranu

Dvoje lidera su ovih dana u telefonskom razgovoru naglasili i važnost očuvanja iranskog nuklearnog sporazuma, u kontekstu jednostranog povlačenja Washingtona iz tog sporazuma.

„Razgovarali su o situaciji vezanoj za Zajednički sveobuhvatni akcijski plan nakon jednostranog povlačenja SAD-a iz njega i istaknuli ključnu važnost očuvanja tog plana iz perspektive međunarodne i regionalne sigurnosti“, rekao je Kremlj.

Američki predsednik Donald Trump prije nekoliko dana je objavio da sporazum postignut 2015. godine, kojim su Iranu ukinute sankcije kako bi zauzvrat ograničio nuklearni program, nije učinio dovoljno na uklanjanju prijetnje koju Iran predstavlja po SAD i saveznike na Bliskom istoku.

Tekst je preuzet sa stranice Aljazeera Balkans.