Merkel o svojim postignućima u oblasti rodne ravnopravnosti i klimatskih promena 1EPA-EFE/Christian Lietzmann / POOL

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja će se za nekoliko meseci povući iz politike, branila je svoja nastojanja da promoviše rodnu jednakost i da ograniči klimatske promene, ali je izrazila i žaljenje što je sa nekim odlukama zakasnila.

Merkel je ranije uglavnom odbijala da komentariše svoje rezultate tokom 16 godina na čelu Vlade, ali je na današnjoj konferenciji za novinare u Berlinu otvoreno govorila o svojoj karijeri i iskustvu jednog od demokratskih lidera sa najdužim stažom.

Upitana o kritikama da nije previše učinila za prava žena, Merkel je kazala da misli da je doprinela rodnoj ravnopravnosti i da su drugi mogli da učine više.

Međutim, navela je da se njene početne nade da će neobavezujuće mere biti dovoljne za poboljšanje položaja žena u Nemačkoj nisu pokazale realnim, jer je svega nekoliko kompanija pokazalo ozbiljne rezultate po pitanju imenovanja žena na rukovodeće pozicije.

„Moram iskreno da kažem da sam 1990. godine, kada sam ušla u politiku, mislila da će to ići lakše“, navela je Merkel.

Merkel je branila svoju odluku o zatvaranju nuklearnih elektrana naredne godine, iako će to kratkoročno otežati smanjivanje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Ta odluka, doneta nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi pre deset godina, smatra se jednim od ključnih momenata njenog kancelarskog mandata.

Kritilčari navode da se tim potezom znatno otežava smanjenje emisije ugljenika na nulti nivo do 2045. godine, što je Vlada postavila kao cilj.

„I dalje verujem da nuklearna energija dugoročno nije održiv oblik proizvodnje energije“, kazala je.

Postepeno gašenje nuklearnih elektrana do kraja 2022. godine učiniće da se Nemačka narednih godina više oslanja na ugalj nego Francuska ili Velika Britanija.

Vlada Nemačke se obavezala i da će okončati korišćenje uglja u elektranama do 2038. godine, a Merkel je navela da taj cilj može da bude postignut jedino znatnim proširenjem korišćenja obnovljive energije i oslanjanjem na prirodni gas koji manje zagađuje.

Merkel je odbacila mogućnost da naredna vlada poništi njenu odluku o zatvaranju nuklearnih elektrana.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.