"Milo se pravi pametan" 1Foto: EPA-EFE BORIS PEJOVIC

Posle bitke svi su generali pametni. Tako se sad i Milo pravi pametan. Đukanović se ponaša kao da nije bio ovde i kao da ne zna šta se dešavalo. Ko god hoće može da svaljuje krivicu na Miloševića, ali Miloševićeva uloga je tu nevažna.

Neko drugi, moćniji, sa Zapada – Amerika, Nemačka su odavno skrojili plan kako će da razbiju Jugoslaviju i šta god da smo mi uradili oni bi terali po svome – kaže za Danas Ljubiša Stojmirović, poslanik SNS u Skupštini Srbije, komentarišući izjavu crnogorskog predsednika Mila Đukanovića da dolazi do „obnove medijsko-političke ofanzive iz Srbije prema Crnoj Gori, nalik onoj iz devedesetih godina“ prošlog veka.

Jedan od razloga za tu „ofanzivu“ je, kako je naveo crnogorski predsednik, „unutrašnji politički život u Srbiji, koji je dominantno obeležen poslednjom fazom pregovora između Srbije i Kosova, gde se se svi zajedno približavamo formalizaciji nečega što se suštinski dogodilo 1999. tokom onog zaludnog rata koji je Milošević poveo protiv međunarodne zajednice“.

Đukanović je, kako je rekao, pokušavao u razgovorima prvo sa Borisom Tadićem, pa sa Aleksandrom Vučićem da im kaže da „ne smatra racionalnim da vode ratove koji su neki drugi izgubili, te da ne razume to što Srbija, kroz delovanje svoje medijske scene i dela političara, otvara neke druge frontove u regionu da bi ublažila fokus javnosti Srbije prema pitanju Kosova“.

Podsetio je i da je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova, kako kaže, uvažavajući realnost. To je, međutim, za Stojmirovića „velika mrlja na čestitosti i poštenju crnogorskog naroda“. „Nije bilo normalno da Crna Gora požuri i među prvima prizna Kosovo. Ipak smo mi jedan narod, živeli smo u istoj državi, imali istu muku“. Stojmirović ističe da ne veruje da će „Milu biti prijatno danas, sutra kada bude imao problem sa Albancima, ne znam kako će onda da govori“. „Milo se bori da očuva svoju vlast i u tom uspeva već četvrt veka. Na tome mu treba skinuti kapu“. Što se tiče aktuelnog trenutka, navodi on, „niko ne može da bude dovoljno mudar da pitanje Kosova reši jednim potezom, veoma je teško danas doneti bilo kakvu odluku. Nije jednostavno ni odreći se dela svoje teritorije, a nije normalno ni to što Đukanović priča da će neko da vodi ratove.“

„Danas je situacija da ili vole ili mrze Vučića. Moramo biti pametni da nađemo mudre ljude koji će pronaći skrivene puteve da nas odvedu do nekog rešenja koje će biti zadovoljavajuće za sve“, kaže Stojmirović.

Sekulović: Skretanje pažnje

Crnogorski analitičar Sergej Sekulović kaže za Danas da i u Srbiji i Crnoj Gori već decenijama postoji taktika skretanja pažnje sa osnovnih pitanja koja direktno pogađaju građane. Medijska ofanziva postoji, tvrdi Sekulović, ali je „pitanje koliko je zasnovana na stvarnoj političkoj strategiji, a koliko ima dnevno političku svrhu“. Može se reći da Đukanović vodi konzistentnu regionalnu, odnosno da je ona predvidiva. Regionu je, dodaje, „potrebna suštinska konsolidacija, zasnovana na iskrenoj saradnji i stabilnosti i svi treba da daju doprinos tome“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.