Ministar potvrdio da su u nasilju nad migrantima učestvovali hrvatski policajci 1Foto: Screenshot/Youtube/AvvenireNEI

 Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je danas da je utvrđeno da su hrvatski policajci učestvovali u nasilnom proterivanju migranata na granici s BiH.

Reč je o uznemirujućim snimcima nasilja koje je objavio hrvatski RTL, kao i brojni strani mediji.

„Generalni direktor policije je, čim je video snimke, poslao stručni tim koji je vrlo intenzivno radio i koliko je meni u ovome trenutku poznato, oni su utvrdili da se radi o policijskim službenicima“, rekao je Božinović u Luksemburgu gde učestvuje na sastanku ministara unutrašnjih poslova država članica EU, prenela je agencija Hina.

On je istakao da se radi o „individualnom prekršaju nekolicine policijskih službenika“ naglasivši da je reč o neprihvatljivom ponašanju.

U emisiji „Potraga“ RTL je objavio uznemirujuće snimke na kojima se vide muškarci s fantomkama na glavi da teraju migrante iz Hrvatske preko rukavca reke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i pođakne nalik na deo uniforme te jedinice.

Čuje se i jedan od maskiranih da posle udarca migranta palicom viče za njim: „Go to Bosnia“.

Prema navodima RTL, sve je snimljeno u junu za vreme osmomesečnog novinarskog istraživanja u kojem je RTL-ova ekipa učestvovala s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lighthouse Reports iz Holandije, švajcarskog SRF Rundschaua, nemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, holandskog Pointera, Novosti i Špigela.

Istraživački novinari Klaas van Dijken i Lamia Šabić kamerom su zabeležili taj dogđaj nedaleko od mesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani.

Hrvatska se proteklih godina više puta suočavala s optužbama da sprovodi nasilne deportacije migranata, tzv. Pušbekove (pushback), proterivanja s hrvatskog tla.

O tome su pisali brojni domaći i svetski mediji, kao i nevladine organizacije, tvrdeći da nije reč o izolovanim slučajevima, da sve odobrava EU i da se slične stvari događaju i u drugim delovima Evrope, odnosno na spoljnim granicama EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.