Ministar spoljnih poslova Tajvana: Odgovor Kine neće sprečiti političare demokrate da posete Tajvan 1anesni Pelosi na Tajvanu Foto: EPA-EFE/HANDOUT/ TAIWAN PRESIDENTIAL OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ministar spoljnih poslova Tajvana Džozef Vu izjavio je danas da je poseta predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi njegovoj zemlji „izuzetno značajna“ i da odgovor Kine neće sprečiti demokratske političare da posete Tajvan.

k

Vu je u intervjuu za BBC osudio vojne vežbe koje je Kina juče započela oko Tajvana, kao odgovor na Pelosinu posetu. „Ovakva vrsta ponašanja je vrlo opasna i provokativna, i dovodi u opasnost regionalni mir i stabilnost. Takođe, ona prekida međunarodnu trgovinu i stransport“, rekao je Vu.

On je naveo da teritorijalne pretenzije Kine sežu dalje od Tajvana.

„Pogledajte njihovo ponašanje oko Hong Konga, ili polaganje prava na Istočno i Južno kinesko more. To je tipična politika ekspanzije jedne autoritarne države. Zemlje u ovoj regiji treba da paze na ono što Kina pokušava da uradi. Tajvan neće biti poslednji deo kineskog sna o ekspanziji“, rekao je Vu.

Dodao je da krizu nije izazvao Tajvan, već Peking, koji pokušava da promeni pravila.

„Mi želimo da održimo status kvo, prema kojem Tajvan nema jurisdikciju nad Kinom, a Kina nema jurisdikciju nad Tajvanom. To je status kvo, to je realnost“, izjavio je Vu.

Peking smatra da je Tajvan odmetnuta provincija i protivi se bilo kakvom diplomatskom kontaktu tajvanskih zvaničnika sa drugim državama.

Poseta predsednice Kongresa SAD Pelosi povećala je tenzije između SAD i Kine više nego posete drugih članova Kongresa, zbog njene funkcije. Ona je prvi predsedavajući Predstavničkog doma koji je došao na Tajvan u proteklih 25 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.