Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke demantuje izjavu Analene Berbok da je "Nemačka već u ratu sa Rusijom" 1foto EPA-EFE/SEDAT SUNA

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo je da pružanje podrške Kijevu ne čini Nemačku stranom u sukobu u Ukrajini, reagujući na izjavu šefice diplomatije Analene Berbok na sastanku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu.

Berbok je u utorak u Strazburu rekla da je sada „najvažnije i odlučujuće“ da evropske zemlje pomognu Ukrajini zajedno, a ne da igraju igru „pronalaženja krivca“ u Evropi, pošto „ratuju protiv Rusije, a ne jedna protiv druge“, a navela je da je „Nemačka već u ratu sa Rusijom“.

Komentarišući tu izjavu, nemačko Ministarstvo spoljnih poslova je za Bild saopštilo da je sukob u Ukrajini „rat protiv evropskog i svetskog poretka i međunarodnog prava“, prenosi Tass.

„Na sastanku sa članovima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope ministarka spoljnih poslova je naglasila da Evropa mora zajedno da stane protiv ovog rata“, navodi se u saopštenju.

„Međunarodno pravo je nedvosmisleno: podrška Ukrajini u ostvarivanju njenog prava na samoodbranu, sadržanog u Povelji UN, ne čini Nemačku stranom u sukobu“, zaključilo je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.