Mogući kandidati na predsedničkim izborima u Francuskoj 2022. godine 1Foto: EPA/ STEPHANE DE SAKUTIN/ POOL

Za godinu dana Francuzi će imati novog predsednika sa petogodišnjim mandatom od 2022. do 2027. godine. Iako još nije zvanično kandidat sadašnji predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je među favoritima, mada za tu funkciju šanse ima i liderka ekstremne desnice Marin Le Pen (Marine).

Agencija Frans pres predstavila je danas spisak mogućih kandidata.

Makron, izabran 2017. godine na osnovu centrističkog programa da nije ni desničar ni levičar, suočio se tokom mandata sa društvenim nezadovoljstom i protestima građanskog pokreta Žuti prslicu (Les gilets jaunes) i epidemijom korona virusa.

Njegova kandidatura je javna tajna i bilo bi iznenađujuće kad se ne bi kandidovao na predsedničkim zborima.

Marin Le Pen je za sada prvi protivnik Makronu na izborima. Liderka stranke Nacionalno okupljanje (RN) je na prethodnim izborima od njega izgubila u drugom krugu izbora. Ona je osvojila 34 odsto glasova, a Makron 66 odsto.

Prema sadašnjim anketama, Le Penova ima šanse za oštriju bitku u drugom krugu predsedničkih izbora.

Eduar Filip (Edouard Philippe), bivši Makronov premijer mogao bi da bude kandidat desnice. Njegova politika je slična Makronovoj, a njegov cilj je da okupi one koji su razočarani u sadašnjeg predsednika. Filip je inače jedan od najpopularnijih političara u Francuskoj.

Mišel Barnije (Michel Barnier), desničar i pregovarač Evropske unije za Bregzit, još nije potvrdio da li će biti kandidat. On je u aprilu za list Poen (Le Point) pomenuo da o tome razmišlja i da će konačnu odluku doneti ove jeseni.

Barnije je stekao poštovanje mnogih proevropljana kao pregovaač EU ali ostaje da se vidi da li bi takvo poštovanje mogao da stekne na nacionalnom nivou.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo (Anne Idalgo), je levičarka koja bi mogla da bude kandidat trenutno podeljene levice u zemlji. Stekla je simpatije ekološkog biračkog tela kao i tradicionalnih socijalista.

Lider radikalne levice Žan-Lik Melanšon (Jean-Luc Melenchon) već je rekao da će biti kandidat. On je na prethodnim izborima osvojio 19,5 odsto u prvom krugu. Sad bi mogao da bude četvrti u prvom krugu, ali sa dvostruko manje glasova od Makrona i Marin Le Pen.

U Francuskoj predsednik bude obično izabran u drugom krugu izbora.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.