“Moskva želi da se zaštiti od moguće agresije SAD”: Rusija ima novu nuklearnu strategiju? 1Foto: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV

Moskva razvija novu vojnu strategiju u kojoj će se nuklearno oružje koristiti za zaštitu Rusije od moguće agresije Sjedinjenih Država, piše u časopisu ruskog Ministarstva odbrane, prenosi Njuzvik.

Članak objavljen u časopisu Voennaia Misl (Vojna misao) prati niz zapaljivih primedbi ruskih političkih ličnosti o mogućnostima da Rusija upotrebi nuklearno oružje.

Gosti i voditelji ruske državne televizije takođe su se hvalili nuklearnim kapacitetima Moskve i pozivali na udare na zapadne zemlje koje podržavaju Ukrajinu u ratu protiv ruske agresije.

Dodatak diskursu je članak u tom časopisu, koji kaže da su SAD zabrinute da gube dominaciju nad svetom i da su pripremile planove za napad na Rusiju kako bi je neutralisale.

Deo strategije uključuje Pentagon koji pokušava da „porazi“ do 70 odsto ruskih strateških nuklearnih snaga „koristeći konvencionalni trenutni globalni udar“, navodi se u članku, prenela je ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Ruski vojni stručnjaci pokušavaju da se suprotstave, kako kažu, agresiji SAD tako što će upravljati ruskim „snagama strateškog odvraćanja“.

Poraz nad „američkim agresorom“ podrazumevao bi „moderno strateško ofanzivno i defanzivno, nuklearno i nenuklearno oružje, uzimajući u obzir najnovije vojne tehnologije“, navodi se u članku koji je napisao zamenik komandanta ruskih strateških raketnih snaga i pukovnik u penziji.

To bi Vašingtonu pokazalo da ne može da osakati ruski nuklearni raketni sistem i da neće biti u stanju da se odbrani od uzvratnog udara.

Njuzvik je zatražio komentar od ruskog ministarstva odbrane.

Prošlog meseca, ruski predsednik Vladimir Putin najavio je da će Rusija suspendovati novi sporazum START, konačni preostali sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja sa SAD, rekavši da želi da ponovo proceni šta saveznici NATO-a imaju u svom nuklearnom arsenalu.

Osvrćući se na svoju invaziju na Ukrajinu, Putin je rekao da Zapad želi „da nam nanese ’strateški poraz‘ i istovremeno pokuša da dođe do naših nuklearnih objekata“.

Novi sporazum START ograničio je Rusiju i SAD na najviše 1.550 raspoređenih nuklearnih bojevih glava i 700 raspoređenih projektila i bombardera.

Potpisali su ga 2010. bivši predsednik Barak Obama i njegov tadašnji ruski kolega Dmitrij Medvedev.

Sada kao zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, Medvedev je pojačao nuklearne pretnje u zapaljivim objavama na svojim kanalima društvenih medija Telegram.

U tekstu za list Izvestija, on je ponovo ciljao na podršku Zapada Ukrajini i da bi njeno dalje snabdevanje Kijevu oružjem značilo da „svi gube“.

U znak pažnje na ono što bi moglo uslediti nakon nuklearnog rata, on je napisao da će „život koji je postojao ranije“ biti zaboravljen sve dok „zadimljeni ostaci ne prestanu da emituju zračenje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari