Putin ljubavnici gimnastičarki kupio najveći stan u Rusiji i drvenu vilu: Istraživanje portala Projekt o bogastvu predsednika Rusije 1Foto: EPA-EFE/MAXIM BLINOV

Ruski predsednik Vladimir Putin kupio je svojoj ljubavnici gimnastičarki najveći stan u Rusiji i drvenu vilu duboko u prirodi.

To se, između ostalog, tvrdi u izveštaju Projekta (Proekt), ruskog opozicionog sajta koji je Kremlj zabranio.

Navodi se da je Putin (70) usmeravao milione dolara nezakonitih sredstava u imovinu svoje 39-godišnje devojke Aline Kabajeve, prenosi pisanje Proekta britanski Independent.

Smatra se da je Kabajeva, koju nazivaju „nekrunisanom kraljicom Rusije“, bila u vezi sa ruskim predsednikom od početka 2000-tih, uključujući i vreme dok je još bio oženjen.

Ova 39-godišnjakinja je vlasnica olimpijske zlatne medalje i naširoko se veruje da je majka najmanje troje Putinove mlade dece.

Nekretnine uključuju penthaus od 2.600 kvadratnih metara u Sočiju, ruskom odmaralištu na Crnom moru, u kojem je održana Zimska Olimpijada 2014.

Penthaus je registrovan na Putinovog saveznika Olega Rudnova i ima 20 soba, privatni bioskop, bazen, heliodrom na krovu, spa zonu i japanski vrt.

Niz drugih nekretnina registrovan je na imena rođaka Kabajeve, među kojima je njena baba Ana Zacepilina koja, prema Projektu, poseduje nekretnine vredne gotovo 12 miliona dolara, uključujući trospratnu vilu u elitnom delu Moskve i stanove u istom kompleksu u kojem se nalazi penthaus u Sočiju.

Vila napravljena isključivo od drveta, koja se nalazi u blizini još jedne vile koju poseduje Putin, konstruisana je za Kabajevu po Putinovom naređenju, navodi se u izveštaju Projekta.

Veruje se da na ovom imanju Kabajeva i njena i Putinova deca provode najveći deo vremena.

Alina Kabajeva
Foto: EPA/SIMELA PANTZARTZI

Na imanju se nalaze karting staza i veliko dečije igralište, sudeći po satelitskim snimcima.

Ova vila, u blizini jezera Valdai, je navodno registrovana na jednu kompaniju koju kontroliše Jurij Kovalčuk, milijarder povezan sa Kremljem koji je poznat kao Putinov bankar.

Ruski predsednik do ovog imanja, na oko 250 milja severoistočno od Moskve, putuje oklopnim vozom koji polazi sa tajne železničke stanice u glavnom gradu.

Ovako putuje i tim pomoćnika Kabajeve, prema procureloj bazi podataka o rezervaciji karata.

Kabajeva je veliki pristalica invazije na Ukrajinu i bila je poslanica u Putinovoj vladajućoj stranci Ujedinjena Rusija između 2007. i 2014.

Ona je tada bila imenovana za šefa Nacionalne medijske kompanije, sa godišnjom platom od 9,2 miliona dolara, iako nije imala nikakvog menadžerskog iskustva.

U avgustu prošle godine Kabajeva se našla na listi sankcija Sjedinjenih Država zbog invazije na Ukrajinu.

U izveštaju Projekta objavljene su i fotografije za koje se kaže da predstavljaju unutrašnjost jednog od Putinovih skrovišta na severu Rusije.

Ova vila se nalazi u blizini drvene vile izgrađene za Kabajevu i smatra se da je među Putinovim omiljenim nekretninama.

Fotografije prikazuju Putinovu spavaću i radnu sobu, kao i ogroman luster ukrašen rubinima i zlatnim listovima.

Saveznici zatvorenog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog su 2021. tvrdili da su državni fondovi korišćeni za najam nekretnine od jednog od Putinovih najbližih saradnika, kao i za izvođenje opsežne renovacije.

Istraga je takođe otkrila navodno vlasništvo jedne ofšor kompanije registrovane na Kipru, pod imenom Ermira konsaltants.

Iako je firma zvanično u vlasništvu ruskog advokata Vladislava Kopilova, izvori su za Projekt rekli da ona zapravo pripada Putinu.

Kompanija na Kipru ima račune u banci Rosija, među čijim deoničarima je i Svetlana Krivonogih, koja je postala enormno bogata posle navodne veze sa Putinom tokom 2000-tih.

Kompanija ima račune i u SMP banci, čiji je osnivač Arkadij Rotenberg, oligarh koji je jedan od najstarijih prijatelja ruskog lidera.

Jedan moskovski list je 2008. zatvoren samo nekoliko sati pošto je piaso o navodnoj vezi Kabajeve i ruskog predsednika, što je Putin porekao.

Rusija je 2021. proglasila Projekt „nepoželjnom organizacijom“ i njegovi novinari su suočeni sa zatvorskom kaznom do šest godina ako budu uhapšeni u Rusiji.

Vladimir Putin je ranije bio u braku sa Ljudmilom Očeretnajom, bivšom stjuardesom Aeroflota i sa njim ima dve odrasle ćerke.

Oni su sada razvedeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.