Vladimir PutinFoto: EPA-EFE/ALEXEY DANICHEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Među Rusima koji su se našli na meti najnovije runde sankcija Velike Britanije našla se Svetlana Krivonogih, navodna bivša ljubavnica ruskog predsednika Vladimira Putina.

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli najavio je novu rundu sankcija protiv pojedinaca povezanih se Kremljem i vojnih entiteta umešanih u rusku invaziju u Ukrajini.

Među njima su jedan proizvođač dronova, firma za pravljenje delova za helikoptere i jedna kompanija za avionski softver.

Ali, piše Gardijan, ono što izgleda kao najupečatljivija i najličnija mera tiče se Svetlane Krivonogih, ruske državljake koja je radila kao čistačica 1990-tih pre nego što je upoznala Putina u Sankt Pereburgu.

Ruski istraživački sajt Proekt tvrdi da je Putin otac njene ćerke Luize.

Putin ima dve odrasle ćerke sa svojom bivšom suprugom Ljudmilom.

On nije komentarisao tvdnje Proekta.

Jedna od informacija koje su procirule u okviru afere Pandora papiri 2021. otkrila je kako se Krivonogih obogatila nakon što je Putin postao predsednik 2000.

Ona je stekla nekoliko nekretnina, uključujući luksuzni stan u Monaku kupljen 2003, iste godine kada je rodila ćerku.

Ona je postala i akcionar u Bank Rosija, banci u Sankt Peterburgu koja je poznata po povezanosti sa Putinovim bližim krugom.

Takođe, stekla je udeo u Nacional medija grupi čije publikacije, kako je navelo britansko ministarstvo spoljnih poslova, „dosledno promovišu ruski napad na Ukrajinu“.

Krivonogih je kupila stan sa pogledom na marinu u Monaku za 3,6 miliona evra preko ofšor kompanije Brokvil divelopment Ltd.

Jedna firma za profesionalne usluge iz Monaka je sredila tajnu kupovinu.

Među klijentima ove firme bili su ruski trgovac naftom Genadij Timčenko – koji poznaje Putina bar od početka 1990-tih – i Petr Kolbin, Putinov prijatelj iz detinjstva, koji je sada mrtav.

U okviru afere Pandora papiri procurilo je 11,9 miliona dokumenata koji su bacili novo svetlo na mutne finansijske poslove Putinovih prijatelja i bliskih članova porodice.

Proekt je 2020. otkrio da je Krivonogih stekla bogatstvo od 100 miliona dolara iz svojih akcija u Bank Rosija, koju u velikoj meri koriste bivše Putinove kolege iz KGB-a.

Jedan od pet pojedinaca koje je Velika Britanija sankcionisala je Boris Titov, ruski predsednički komesar za prava preduzetnika.

Titov je dobio posao nakon što je kupio veliki vinograd u Putinovoj navodnoj palati u blizini crnomorskog odmarališta u Sočiju, navodi Forejn ofis.

„Ove nove sankcije će pojačati ekonomski pritisak na Putina – što će ugroziti njegovu ratnu mašineriju i pomoći Ukrajini da prevlada. Odlučan sam u tome da, u skladu sa našim zakonima, Rusija neće imati pristup imovini koju smo zamrzli sve dok ne okonča, jednom zauvek, sve pretnje po teritorijalni suverenitet i integritet Ukrajine“, rekao je Kleverli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.