Zelenski se zalaže za 10. paket sankcija na sastanku lidera EU u Kijevu 1EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Lideri Evropske unije sastaće se danas u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, donoseći obećanja o novom paketu sankcija Rusiji, ali verovatno uništavajući nadu Ukrajine u brzo članstvo u EU, prenosi Gardijan.

Šefica izvršne komisije grupe, Ursula fon der Lajen, stigla je u četvrtak vozom u Kijev, što je simbolično putovanje koje pokazuje podršku Ukrajini u vreme približavanja prve godišnjice ruske invazije 24. februara 2022.

Visoki članovi izvršne vlasti EU sastali su se sa kolegama u ukrajinskoj vladi, a fon der Lajen i predsedavajući 27 nacionalnih lidera EU, Šarl Mišel, sazvaće razgovore sa Zelenskim u petak.

Zelenski je pozvao EU na više kaznenih mera protiv Rusije, ali nove sankcije koje blok priprema za godišnjicu neće ispuniti zahteve njegove vlade.

„Danas vidimo da je tempo sankcija u Evropi malo usporen“, rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare zajedno sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen. „Teroristička država umesto toga povećava tempo prilagođavanja sankcijama. Trebalo bi da se reši. Verujemo da to možemo zajedno.”

„Rusija plaća veliku cenu, jer naše sankcije nagrizaju njenu ekonomiju, vraćajući je unazad za jednu generaciju“, rekla je Fon der Lajen u četvrtak. „Do 24. februara, tačno godinu dana od početka invazije, želimo da imamo 10. paket sankcija“, piše Gardijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.