Može li Bajden na sledećim predsedničkim izborima da pobedi protivkandidata koji nije Tramp? 1Foto: EPA-EFE/BAY ISMOYO / POOL

Najviše rangirane demokrate nisu entuijastične na to što je republikanac Donald Tramp objavio treću kandidaturu za Belu kuću.

Kako piše CNN, oni voleli da se bivši predsednik SAD bori za predsedničku funkciju, ali su neki brinu da bi to moglo da dovede do teže kampanje Bajdenu 2024. protiv mlađeg, svežijeg republikanca.

Američki predsednik Džozef Bajden provešće sa porodicom Dan zahvalnosti, čije će savete tražiti – da li da pokrene još jednu predsedničku kampanju. On je nagovestio da rezultate demokrata na međuizborima, koji su bili bolji nego što se očekivalo, vidi kao javnu podršku da se kandiduje za drugi mandat.

Bajden i njegovi pomoćnici smatraju da čak i s potencijalnom recesijom koja preti sledeće godine, njegov argument za reizbor će jačati. Oni kažu da će birači početi da osećaju koristi od primene zakona koje je predsednik potpisao u poslednje dve godine.

Misle da će im u tome još više pomoći republikanci u Predstavničkom domu, koji će se šepuriti svojom tesnom većinom da bi pokušali da iznude ukidanje tih istih zakona.

Prema razgovorima CNN-a sa 24 izabrana zvaničnika, najviših operativaca i Bajdenovih pomoćnika iz redova demokrata, u poslednje dve nedelje su postali još uvereniji da će Bajden biti njihov najbolji kec iz rukava koji bi potukao Trampa 2024.

Neki od njih kažu da su pogrešno procenili koliko je Bajden i dalje atraktivan. Drugi sada shvataju da ga birači vide kao dovoljno poželjan bedem protiv ekstremizma i kao pristojnog čoveka, koji može da postavlja standarde, kao jednoglasan izbor usred istorijske polarizacije.

Nekoliko nekadašnjih protivnika kažu da su počeli da razmišljaju da je možda njegov pristup u okviru kojeg ne odgovara ljudima koji su besni na njega.

„Ono što je uradio se više prelilo na birače od pozitivnih rejtinga i važno je da to demokrate upamte dok idemo napred“, rekao je guverner Severne Karoline Roj Kuper, dodajući da bi nakon razgovora s Bajdenom tokom poziva u izbornoj noći koji je dobio kao predsedavajući Udruženja guvernera demokrata bio „iznenađen“ ako se predsednik ne bi ponovo kandidovao.

Upitani, međutim, šta misle, kakve šanse Bajden ima protiv guvernera Floride Rona Desantisa ili drugih republikanaca koji bi mogli da iznesu generacijski stav bez prtljaga koji Tramp nosi, postojala je tendencija da glasovi demokrata utihnu.

„Šanse nisu velike“, rekao je jedan vrhovni operativac.

„Nestabilne“, reklo je dvoje drugih u odvojenim razgovorima.

Ostali su ukazali da su gotovo sve ključne pobede demokrata na međuizborima tesne, zbog čega su zabrinuti u vezi s tim koliko malo prostora za grešku će najverovatnije biti sledeći put.

Četiri člana Kongresa iz demokratskih redova, koji su tražili da budu anonimni da bi mogli otvoreno da govore, procenili su da bi najmanje polovina njihovih kolega izabrala nekog drugog a ne Bajdena u trci za predsedničku nominaciju 2024. ako bi mogli da glasaju tajno.

Svo četvoro je takođe reklo da ako bi bilo drugog pitanja o tome koga bi hteli umesto njega, glasova bi bilo svuda, pri čemu bi nekoliko ukazalo da je jedan od najsnažnijih argumenata za to da se kandiduje Bajden taj što bi to pomoglo demokratama da izbegnu haotično preliminarno glasanje i njihovim članovima dalo vremena da steknu još iskustva pre izbora 2028.

Din Filips, zastupnik Minesote i prvi demokrata u Kongresu koji je tražio da se Bajden ne kandiduje, rekao je da bez obzira na njegovo poštovanje prema predsedniku, rezultate međuizbora ili koliko je Bajden popularan, potrebno je da partija „stvori putanje za dolazak novih generacija lidera“.

Senator iz Kolorada Majkl Benet, jedan od nekolicine demokrata koji su se kandidovali 2022. godine koji se pojavio na događaju s predsednikom i koji je reizabran, ostvarivši neočekivano veliku pobedu u nekada kolebljivoj državi, davno je govorio da najbolji argument da Bajden povede još jednu izbornu kampanju jeste taj što bi mogao ponovo da porazi Trampa.

Upitan da li bi toliko verovao u Bajdena i u trci protiv nekog drugog republikanca, Benet je okolišao sa odgovorom. „Samo mislim da odgovor na to pitanje zavisi od mnogih okolnosti“, rekao je senator.

Demokratska predstavnica En Meklejn Kaster je izrazila sumnje u vezi s Bajdenovim reizborom dok je vodila kamppanju u Nju Hempširu.

„Još uvek sam u modu ‘videćemo’ i mislim da je to slučaj i s velikim brojem ljudi“, rekla je Kaster, ukazavši da je „Bajdenov fan još od kada je bila trudna sa sinom, a on je upravo polagao zakletvu u njujorškoj Advokatskoj komori“.

Upitana šta misli o tome da se Bajden kandiduje protiv republikanca koji je mlađi i svežiji od Trampa, Kaster je prvo odgovorila sa dugim:“Hmmmmm.“.

Rekla je da je manje zabrinuta u vezi s tim jer smatra da ako se Bajden kandiduje, to će republikance privući Trampu, a ako se Bajden ne kandiduje, to će ih odbiti od Trampa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.