MSP Rusije: Još nema dokaza o nezakonitoj nabavci ikone poklonjene Lavrovu 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Rusija još nije dobila dokaze da je ikonu poklonjenu ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu u Sarajevu poslednji vlasnik stekao nelegalno, a manipulacija medija služi da bi se Rusija diskreditovala, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Uprkos činjenici da je Rusija diplomatskim kanalima vratila ikonu darodavcima kako bi se razjasnilo njeno poreklo, medijskim prostorom Bosne i Hercegovine i u nizu drugih zemalja nastavljaju da se šire neosnovane spekulacije o sudbini ikone, koje bacaju senku na Rusiju“, navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

„Šireći insinuacije zasnovane isključivo na pretpostavkama njihovih autora, angažovani mediji manipulišu ovom pričom zarad političkog svođenja računa unutar BiH i da bi se naša zemlja diskreditovala u očima njihove publike. Još nisu predstavljeni dokazi o nezakonitoj nabavci ikone od strane poslednjeg vlasnika“, ističe se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo navelo je da neki novinari objavljuju sopstvene fantazije kao proverene informacije, umesto da čekaju zvanični zaključak o ikoni.

„Nažalost, još jednom primećujemo da su neki mediji, prateći omiljenu zapadnjačku ‘zabavu’ da svuda i u svemu traži ‘ruku Kremlja’, spremni da iskoriste bilo koji, uključujući i najneprimereniji, povod za jačanje antiruske propagande“, zaključuje se u saopštenju.

Tokom posete BiH u decembru prošle godine ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je posetio Istočno Sarajevo, gde mu je predsednik Predsedništva Milorad Dodik poklonio ikonu koja je, kako je saopšteno, stara 300 godina i navodno je „pronađena u Lugansku“.

Ukrajinska ambasada u Sarajevu uputila je protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova BiH i tražila objašnjenje o poreklu ikone, za koju tvrdi da je „kulturno nasleđe Ukrajine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.