NATO Summit in Madridfoto EPA-EFE/Brais Lorenzo

NATO će pozvati Švedsku i Finsku da postanu njegove članice, piše u izjavi tog saveza sa skupa u Madridu. U saopštenju se navodi kako će pristupanje dveju država učiniti saveznike i evroatlantsko područje sigurnijima, a NATO jačim. Rusija se opisuje kao najznačajniju i direktna pretnja bezbednisti saveznika.

Savez je obećao daljnju pomoć Kijevu i dogovorio paket podrške u modernizaciji obrambenog sektora Ukrajine. NATO je u isto vreme odlučio značajno ojačati svoje obrambene kapacitete, javlja Hrvatska radio-televizija.

Slanje dodatnih borbeno spremnih snaga na istočno krilo povećaće borbene grupe na jedinice veličine brigada i jačati tamošnje zapovedništvo.

U izjavi se Kina pominje kao izazov za interese, sigurnost i vrednosti NATO-a jer je reč o državi koja pokušava potkopati međunarodni poredak temeljen na pravilima.

Generalni sekretar Saveza Jens Stoltenberg rekao je da Rusija predstavlja „direktnu pretnju“ sigurnosti zemalja NATO-a koje su se okupile na samitu, a američki predsednik Džo Bajden izjavio je da će Sjedinjene Države promeniti i pojačati sastav svojih snaga u Evropi u skladu s pretnjama koje dolaze iz Rusije.

Turska, koja se sedmicama protivila ulasku Švedske i Finske u NATO, odustala je od blokade, čime je otvoren put za ulazak tih zemalja u Severnoatlantski savez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.