"Nećemo biti zastrašeni Putinovim nuklearnim pretnjama": Strane naslovnice nakon obraćanja naciji lidera Rusije 1EPA-EFE/ILYA PITALEV/SPUTNIK/KREMLIN

Mnogi strani listovi su naslovne strane današnjih izdanja posvetili jučerašnjem obraćanju naciji ruskog predsednika Vladimira Putina u kojem je proglasio „delimičnu mobilizaciju“ rezervista.

Fajnenšel tajms na naslovnici piše da je Putin izjavio da će upotrebiti nuklearnu silu ako bude ugrožen „teritorijalni integritet“ Rusije, te je proglasio delimičnu mobilizaciju 300.000 rezervista. List navodi da je to upozorenje „izazvalo uzbunu“ na Zapadu, ali ukazuje da su pojedini proglašenje mobilizacije ocenili kao „znak slabosti“.

„Putinovo zveckanje oružjem predstavlja priznanje velike greške koju je napravio prilikom invazije na Ukrajinu, ali njegove nuklearne pretnje ne treba odbaciti: ako se njima loše upravlja, rizikuje se katastrofa“, navodi se u glosi teksta objavljenog na prvoj strani današnjeg izdanja.

„Bajden osuđuje Putinove imperijalističke ciljeve pošto Moskva diže zaloge“, glasi glavni naslov na prvoj strani današnjeg Gardijana.
Američki lider predvodi apele za jedinstveni odgovor na nuklearnu pretnju Kremlja, navodi se na naslovnici.

"Nećemo biti zastrašeni Putinovim nuklearnim pretnjama": Strane naslovnice nakon obraćanja naciji lidera Rusije 2
Foto: Printscreen

Govoreći u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku, Bajden je rekao da se invazija (Rusije na Ukrajinu) tiče „ukidanja prava Ukrajine na postojanje“, piše Gardijan.

U uvodniku lista se navodi da pretnje ruskog lidera i njegovi planovi da mobiliše vojne rezerviste ukazuju na jednu stvar, a to je da on gubi rat. Pošto je „zalutao“ u dužem konfliktu nego što je očekivao, ukazuje list, Putin sada zavisi od „demoralisane, loše iskoordinisane i korumpirane ruske vojske“.

Da Bajden osuđuje Putinovu nuklearnu pretnju Zapadu je i Tajms izdvojio kao glavni naslov na naslovnici. Komentarišući obraćanje ruskog predsednika, list ističe da se „u nuklearnom ratu ne može pobediti i da do njega ne sme da dođe“. Tajms je takođe ukazao da je Putin bez dokaza izneo tvrdnju da se sam Zapad upustio u „nuklearnu ucenu“ i da je rekao da „ovo nije blef“.

„Nećemo biti zastrašeni Putinovim nuklearnim pretnjama“ je naslov koji je osvanuo kao glavni na naslovnici današnjeg Dejli mejla. Tekst objavljen na prvoj strani počinje sa:“(Britanska premijerka) Liz Tras je sinoć upozorila Vladimira Putina da on nikada neće pobediti u Ukrajini uprkos njegovim „očajničkim“ pretnjama da će upotrebiti nuklearno oružje.“ List takođe navodi da će se Tras u svom govoru u Njujorku pridružiti Bajdenu u osudi „ruskog despota“.

I Dejli telegraf je u fokus stavio izjavu premijerke, te je na prvoj strani istaknut naslov:“‘Očajni’ Putin će biti poražen, kaže Tras“. Britanska premijerka osuđuje ruske nuklearne pretnje dok je petoro Britanaca koje je zarobila Rusija oslobođeno u okviru razmene zatvorenika koju je ispregovarala Saudijska Arabija, navodi list. Dejli telegraf se takođe osvrnuo na prvi govor koji će Tras održati kao premijerka u UN, u kojem će da navede da svet prolazi kroz „odlučujući momenat u istoriji slobode“.

"Nećemo biti zastrašeni Putinovim nuklearnim pretnjama": Strane naslovnice nakon obraćanja naciji lidera Rusije 3
Foto: Printscreen

List takođe ukazuje da je plan o mobilizaciji rezervista izazvao paniku u Rusiji, pri čemu, dodaje se, mladi muškarci žure da pobegnu iz zemlje. Dejli telegraf navodi i da su karte za letove iz Rusije u zemlje za koje nije potrebna viza rasprodate nekoliko sati nakon Putinovog saopštenja.

San je takođe naslovnicu posvetio oslobođenju britanskih zarobljenika, uključujući Ejdena Aslina i Šona Pinera, koje je „kvazi sud koji uživa podršku Kremlja osudio na smrt“ u okupiranim područjima istočne Ukrajine. List navodi da je grupa, koja uključuje i zarobljenog humanitarnog radnika, bezbedno sletela u Saudijskoj Arabiji nakon „iznenadnog sporazuma“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.