Foto: EPA-EFE OLE SPATA

SAD sprema tužbe protiv Huaveja i Meng, uključujući one za pranje para, bankarsku prevaru i krađu trgovinskih tajni.

Huaveji negira sve optužbe.

„Ne postoji način na koji SAD mogu da nas slome. Svet ne može da nas napusti jer smo napredniji. Čak i da ubede zemlje da nas privremeno ne koriste, uvek možemo da malo umanjimo opseg poslovanja“, rekao je Ren u prvom intervjuu koji je predstavljen međunarodnoj javnosti od hapšenja njegove ćerke. Priznao je, međutim, da potencijalni gubitak kupaca može da ima ozbiljne posledice.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je prošle nedelje upozorio američke saveznike da ne koriste tehnologiju Huaveja, dodavši da bi u suprotnom to otežavalo Vašingtonu da „s njima ostvaruje partnerske odnose“. Australija, Novi Zeland i SAD su već blokirale ili zabranile Huaveju da dostavlja opremu za svoje mobilne mreže 5G, dok Kanada razmatra da li proizvodi kompanije predstavljaju ozbiljnu bezbednosnu pretnju. Ren je upozorio da „svet ne može da nas ostavi jer smo napredniji.“

„Ako se svetla ugase na Zapadu, Istok će i dalje sijati. A ako na Severu nastupi tama, još uvek postoji Jug. Amerika ne predstavlja svet. Amerika predstavlja samo deo sveta“, rekao je Ren.

Renova ćerka Meng Vanžu, finansijska direktorka Huaveja, uhapšena je 1. decembra u Vankuveru na zahtev SAD i očekuje se zvanični zahtev za njeno izručenje. Protiv Huaveja i Meng su podignute ukupno 23 optužnice. Tačke optužnice je američko ministarstvo pravde podelilo u dve tužbe. U prvoj se navodi da Huaveji krije poslovne veze sa Iranom, koji je pod trgovinskim sankcijama SAD. Druga obuhvata optužbu za pokušaj krađe trgovinskih tajni.

Ren je nedvosmisleno odbacio optužbe SAD. „Prvo, iznosim prigovor na ono što SAD rade. Ta vrsta politički motivisanog čina nije prihvatljiva. SAD vole da sankcionišu druge, kadgod postoji problem, one će upotrebiti tu borbenu metodu. Mi se tome protivimo. Ali sada kada idemo ovim putem, pustićemo sudove da to reše“, rekao je Ren.

Huaveji, najveća privatna kompanija u Kini, pod nadzorom je stranih država zbog svoje povezanosti s kineskim vlastima. SAD i ostale zemlje strahuju da bi njegovu tehnologiju mogle da iskoriste bezbednosne službe Kine za špijuniranje. Prema kineskom zakonu, firme su u obavezi da „podržavaju, sarađuju i doprinose radu nacionalnih obaveštajnih agencija“.

Ren je, međutim, naglasio da je špijuniranje rizik koji ne bi preduzeo. „Kineska vlada je već jasno stavila do znanja da neće instalirati ništa tajno. I nećemo ni mi. Nećemo rizikovati da budemo prezreni u svojoj zemlji i među kupcima širom sveta zbog ovako nečega. Naša kompanija nikada neće preduzeti bilo kakve špijunske aktivnosti. Ako imamo takve akcije, onda ću zatvoriti kompaniju“, poručio je Ren.

Povezani tekstovi