Nemačka: Moguć novi, katastrofalni talas korone 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah upozorio je na „katastrofalan” novi talas korona virusa u Nemačkoj ako se pre jeseni ne dogovore dovoljne mere za borbu protiv korone.

– Ako u jesen uđemo kao sada, odnosno bez zaštitnih maski, bez ičega, to bi značilo da će se broj zaraženih naglo povećati, ali i da će odeljenja intenzivne nege biti preopterećena. Istovremeno, bolničko osoblje će biti bolesno, što će biti dodatno opterećenje za zdravstveni sistem. To je kao da sveća gori na oba kraja, rekao je Lauterbah za dpa ​​tokom posete Vašingtonu.

On je istakao da su mere neophodne i da to nije tema za diskusiju. On nije želeo da ulazi u to koje mere će biti primenjene, rekavši da je to predmet poverljivih pregovora sa drugim ministarstvima, uključujući i Ministarstvo pravde. Pravni osnov za trenutna ograničenja protiv korona virusa u Nemačkoj ističe 23. septembra, a do tada vlada mora da odluči o novim merama, rekao je Lauterbah.

Podsećanja radi, prošle nedelje je u evropskom regionu potvrđeno skoro tri miliona novih slučajeva COVID-a, što je činilo skoro polovinu svih novozaraženih u svetu. Stope hospitalizacije su se udvostručile, a skoro 3.000 ljudi umre od COVID-a svake nedelje. Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge pozvao je sve zemlje da preduzmu hitne mere kako bi izbegle preopterećenje zdravstvenih sistema, piše HRT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari