Nemačka sve bliže legalizaciji kanabisa 1Foto: Pixabay/7raysmarketing

Legalizacija kanabisa u Nemačkoj sve je bliže i vlada je predstavila ključne tačke nacrta zakona. Na primer, biće legalno do 30 grama kanabisa za uživanje, bez obzira na količinu THC. To je važan, ali tek prvi korak.

Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah dugo je bio skeptičan, ali sada kreće u ofanzivu legalizacije, iako s prigušenim optimizmom. Jer, još se uvek stiglo do zakonodavnog procesa. On je predstavio, a Vlada usvojila, takozvane ključne tačke.

Lauterbah zapravo sprovodi ono što su njegove socijaldemokrate (SPD), sa Zelenima i liberalima (FDP) zapisali u svom koalicionom sporazumu: „U licenciranim radnjama uvodimo kontrolisanu prodaju kanabisa odraslima u svrhu uživanja.“

Usvojene ključne tačke su samo prvi korak. One moraju da budu koordinisane na evropskom nivou i eventualno ponovo revidirane. Ipak, ovo pokazuje da više nije pitanje da li kanabis treba legalizovati, već kako i kada.

Lauterbah stalno ističe da vlada ne želi da poveća potrošnju kanabisa. Fokus je na „zaštiti mladih i zdravlja“. Treba se boriti protiv crnog tržišta, a što se tiče politike droga, Nemačka, kaže, do sada „nije bila naročito uspešna“. Broj konzumenata nastavlja da raste i vlada se nada da će se tome suprotstaviti.

Posedovanje kanabisa, hašiša ili marihuane u Nemačkoj je i dalje kažnjivo, baš kao i posedovanje jačih droga kao što su heroin ili ekstazi. Reforma koju traži vlada mogla bi značajno da rastereti policiju i javne tužioce. I to je jedan od ciljeva.

Šta je u nacrtu?

Kanabis i aktivna supstanca tetrahidrokanabinol (THC) u budućnosti više ne bi trebalo da se pravno klasifikuju kao narkotici, odnosno droge. Nabavka i posedovanje najviše 20 do 30 grama „kanabisa za uživanje“, odnosno za ličnu potrošnju, bez obzira na sadržaj THC, trebalo bi ubuduće da bude nekažnjivo.

Privatno uzgajanje bi takođe bilo dozvoljeno u ograničenoj meri – „tri ženske cvetne biljke po odrasloj osobi“. Prodaja bi trebalo da bude omogućena u „licenciranim, specijalizovanim prodavnicama“ (pristup samo starijim od 18 godina) i eventualno u apotekama. Reklamiranje proizvoda od kanabisa biće zabranjeno, a količina koja se kupuje ograničena. U početku neće moći da se naručuje i šalje poštom.

Zbog povećanog rizika od oštećenja mozga izazvanog kanabisom u adolescenciji, trebalo bi ispitati da li bi za kupce mlađe od 21 godine trebalo da se utvrdi maksimum THC.

Pored poreza na promet, planiran je i takozvani „porez na kanabis“. Trebalo bi dozvoliti prodaju proizvoda od kanabisa za pušenje i udisanje, ili gutanje u obliku kapsula, sprejeva i kapi. Kanabis za jelo, recimo kolačići ili slatkiši s kanabisom, u početku neće biti legalizovani.

Ponude za obrazovanje, prevenciju, savetovanje i lečenje trebalo bi da budu proširene i da se ispitaju društveni efekti legalizacije kanabisa. Posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti dece i mladih, kao i bezbednosti na putevima.

Kritike i odobravanje

Planovi ministra Lauterbaha još nisu ni bili detaljno predstavljeni, a već su pljuštale kritike. Vlada konzervativne Bavarske poručuje: „Planovi savezne vlade za legalizaciju ne samo da su opasan signal za Nemačku, već i za čitavu Evropu“, rekao je pokrajinski ministar zdravlja Klaus Holeček (CSU). On se plaši narko-turizma u Nemačkoj i upozorava na zdravstvene i socijalne rizike hašiša.

A Ervin Rudel poslanik CDU u Bundestagu, za DW kaže: „Vlada ne bi trebalo da brzinu stavi ispred zaštite zdravlja, posebno zaštite mladih, kao i preciznosti.“

Stranke vladajuće koalicije, SPD, FDP i Zeleni, uglavnom podržavaju ministra zdravlja.

Pet milijardi evra godišnje za državu

Legalizacija kanabisa bi mogla i da postane veliki biznis za državu. Tako to vidi ekonomista iz Diseldorfa Justus Haukap, koji godinama vodi kampanju za legalizaciju kanabisa – iz ekonomskih razloga. Haukap je nedavno za DW izjavio da pretpostavlja da u Nemačkoj ima oko četiri miliona korisnika kanabisa.

„Pokušali smo da procenimo kolika je to količina. Pretpostavljamo da je tržišni obim oko 400 tona, čija vrednost se kreće između četiri i pet milijardi evra.“

Profesor ekonomije Haukap sabira mogući prihod od planiranog poreza na kanabis i uštede u policiji i pravosuđu i dolazi do sume od – skoro pet milijardi evra godišnje.

Kanada ima ministra za kanabis

U mnogim evropskim zemljama već je na snazi veoma liberalna politika kada je reč o drogama: u Holandiji ili Portugaliji na primer, gde su hašiš i slično u velikoj meri dekriminalizovani. U Španiji se upotreba kanabisa smatra samo malim prekršajem. U Kanadi je konzumiranje kanabisa dozvoljeno, a postoji i ministar za kanabis. Uzgoj, trgovina i distribucija kanabisa legalni su u Urugvaju, kao i u 21 državi u SAD.

Međutim, još uvek je potpuno otvoreno da li će legalizacija zaista uskoro biti sprovedena i u Nemačkoj. Nacrt je odmah prosleđen na razmatranje Evropskoj komisiji, jer vlada u Berlinu ne želi da se to oduži, kaže ministar Lauterbah.

Vlada će predstaviti nacrt zakona samo ako to ispitivanje evropskog i međunarodnog prava bude pozitivno. Tada bi nemački put ka legalizaciji kanabisa, koja bi trebalo da stupi na snagu verovatno 2024, mogao da postane čak i „model za Evropu“, pomalo optimistično najavljuje Lauterbah.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.